Geert Janssen-Steenberg en Wimke Banken.
Geert Janssen-Steenberg en Wimke Banken. Eigen foto

Geen dag zonder elkaar

Mens Maas en Waalse Talenten

Aan tafel met Maas en Waalse motorcrossers Wimke Banken en Geert Janssen-Steenberg    

De neven Wimke Banken (10 jaar) en Geert Janssen Steenberg (9 jaar) zijn helemaal vol van de motorcross. Het kan bijna niet anders zou men zeggen. De ‘grote aanstichter’ van dit alles is opa Grad Croonen, die ooit hun beider moeders Janneke en Ellen zo gek kreeg om in een zijspan te laten crossen en nu veelvuldig met beide jonge talenten op pad is.

Moeder Janneke denkt dat de jongens aangestoken zijn door opa terwijl ze in Europa allerlei motorcrosswedstrijden bezochten. Daarna kwam van het een het ander. De twee neven kregen het motorcrossvirus al snel te pakken. Nadat ze eerst op een quad en een eigen motortje rond mochten scheuren, zitten ze nu samen op de zijspan. Wimke zit aan het stuur. Hij geeft ook aan zeker niet in de bak te willen staan. Neef Geert lijkt geboren voor het vak van bakkenist. Volgens insiders is hij hiervoor gemaakt. 

De twee zijn iedere dag bij elkaar te vinden. Als ze niet zijn crossen, spelen ze buiten of spelen ze op de Nintendo. De oplettende lezer kan makkelijk invullen dat het spel dat ze spelen motorcross is. 

Vorig jaar werden ze op hun 150 cc kampioen in de jongste klasse. Vanaf dit voorjaar krijgen ze een 250 cc motor en gaan ze een klasse hoger. Hun doel is om weer heel goed te presteren en ooit willen ze wereldkampioen worden. Grote voorbeelden zijn Daniel Willemsen, Etienne Bax en onze streekgenoot Frank Mulders, die al enkele jaren veel succes heeft in de zijspancross.

Er komt een hoop kijken bij deze sport. Trainen doen ze onder andere op de banen van Stevensbeek, Geldermalsen en Berghem. Als het mogelijk is, zijn ze daar iedere woensdag te vinden. Opa Grad, die een geweldige band met beide kleinzoons heeft, is dan met de ‘mannen’ op stap. Bij wedstrijden gaan in ieder geval de moeders mee, maar ook grote vriend ‘Lotti’.

De vraag of we over vijf jaar weer aan tafel zitten voor een interview wordt door beide crosstalenten met een volmondig ‘ja’ beantwoord. 

‘We moeten dan alleen even kijken hoe we met school zitten om een afspraak te maken’.

Door René den Biesen