Corry van Rhee-Oud Ammerveld
Corry van Rhee-Oud Ammerveld Foto: John van Gelder

Afscheid van Corry van Rhee- Oud Ammerveld

15 mrt., 11:15 Mens

Corry van Rhee-Oud Ammerveld blikt terug op vier jaar waarnemend burgemeesterschap

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld neemt binnenkort afscheid als waarnemend burgemeester van Druten. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden zijn van harte welkom om haar te bedanken of gedag te zeggen tijdens een bijeenkomst in de Bogerd, op 22 maart.  

Voordat ze naar Druten kwam, was Corry van Rhee-Oud Ammerveld waarnemend burgemeester van de gemeente Scherpenzeel. Een gecompliceerde opgave, omdat er daar sprake was van grote conflicten en meningsverschillen, zowel in het college als in de raad. De commissaris van de Koning had er bij Corry op aangedrongen deze uitdaging aan te nemen. Ze deed dat, maar wel onder één voorwaarde. Als er een waarnemerschap voor Druten voorbij zou komen, ze dan wel zou solliciteren. En inderdaad, voor gemeente Druten werd een waarnemer gezocht, en zij mocht deze functie gaan bekleden. Wat Corry van Druten wist was niet al te veel. Ze had wel begrepen dat de bevolking van Druten ‘kwartjesvolk’ wordt genoemd, en ze kwam er al snel achter dat de inwoners heel hartelijk zijn. 

De coronaperiode heeft veel indruk op haar gemaakt, evenals de vluchtelingencrisis. Toen er zo’n 85.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland kwamen was zij daar vanuit de Veiligheidsregio bij betrokken. Gemeente Druten gaf ruimte aan een cruiseschip dat in de Drutense veerhaven aan kon meren. Onlangs bracht ze een bezoek aan het schip, en sprak en at ze met de Oekraïense vluchtelingen.

Bestuurscultuur
Corry is zeer te spreken over de bestuurscultuur in Druten. Deze schetst zij als gemoedelijk, open en constructief. Er wordt niet op de man gespeeld en daardoor blijven de onderlinge verhoudingen ook goed. Over het mislukken van de gemeentelijke herindeling met Wijchen is ze terughoudend in haar uitspraken. De boosheid in de raad van Druten was groot. Ze voelden zich in Druten min of meer verraden door de raad van Wijchen en in het bijzonder door de Wijchense wethouders. Corry wijst er wel op dat ook de bevolking niet echt stond te juichen. Het was wel haar overtuiging dat bij een eventuele vorming van een nieuwe gemeente deze zorgpunten weggenomen hadden kunnen worden. Ze wijst er ook op dat naarmate een gemeente kleiner is -en Druten is een kleine gemeente- er steeds meer taken door andere organisaties uitgevoerd worden en de gemeenteraad feitelijk zelf nauwelijks nog zeggenschap heeft.

Veerdam
Op de foto staat ze op de Veerdam in Druten, ‘omdat dit een plek is waar heel veel van de gemeente Druten samenkomt. Denk aan de uiterste westgrens van de Afferdense en Deestse Waarden, het ontmoetingspunt voor vele Drutenaren, al dan niet op een bankje, kijkend naar de schepen op de Waal en het recreatieve veer dat fietsers en wandelaars afzet en naar de overkant brengt. In de haven ligt het voormalig bunkerschip, waar enkele bewoners van ’s Heeren Loo Boldershof werkzaam zijn, evenals het cruiseschip waarop zo’n 220 Oekraïense vluchtelingen verblijven.

Ook het in 1922 opgerichte Wijgula, dat is uitgegroeid tot een van de toonaangevende rederijen in de binnenvaart, heeft hier de thuishaven. In november vorig jaar ontving dit bedrijf als eerste Drutense onderneming het predicaat Koninklijk. En dan zijn er nog de activiteiten van scheepswerf De Gerlien van Tiem bv. en aan de dijk het oude veerhuis en het bij velen bekende Theekoepeltje. Voor Drutenaren zijn dit misschien gewone dingen, maar door de ogen van min of meer buitenstaanders, die niet bekend zijn met de situatie, is de Veerdam een unieke plek.’

Toekomst
Hoe de toekomst van Corry eruitziet en wat ze graag zou willen, daar is ze duidelijk over: ‘Ik wil even vakantie, een maandje of twee.’ Maar haar kinderen hebben al lachend aangegeven dat ze niet geloven dat ze dit echt vol zal houden. En wie kennen haar nu beter dan haar eigen kinderen? We moeten er dus rekening mee houden dat Corry toch weer elders bezig gaat, want ze staat zeker open voor een waarneming in een andere gemeente of een andere bestuurlijke uitdaging.

Afscheid
Op 22 maart neemt Corry van Rhee - Oud Ammerveld formeel afscheid van de gemeente Druten tijdens een openbare buitengewone raadsvergadering in de Bogerd. De bijeenkomst begint om 15.30 uur (ontvangst vanaf 15.00 uur), en aansluitend is er tot 17.30 uur een informeel samenzijn. Iedereen die Corry wil bedanken of gedag wil zeggen is van harte welkom. Laat van te voren wel even weten dat u komt. Dit kan tot 16 maart per mail via bestuurssecretariaat@druten.nl..

Door Ton Ebben

Digitale krant