Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld.
Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Foto: John van Gelder

Afscheid van burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld

Algemeen

DRUTEN - Door het besluit van de Drutense gemeenteraad om Sigrid Sengers voor te dragen als burgemeester van Druten, gaat er voor veel betrokkenen, tot hun spijt, een einde komen aan ruim vier jaar waarnemend burgemeesterschap door Corry van Rhee-Oud Ammerveld.

Haar politieke carrière voltrok zich vooral in Tiel. Daar was ze van 2002 tot 2009 gemeenteraadslid voor de PvdA, waarvan vier jaar als fractievoorzitter. Van 2009 tot 2017 was zij in Tiel wethouder. Na deze periode werd zij van 19 juni tot 21 november 2017 waarnemend burgemeester van de gemeente West Maas en Waal en vanaf 21 november 2017 tot 16 januari 2019 waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Sinds 16 januari 2019 is ze waarnemend burgemeester van Druten.

Lovende woorden
Bij een kleine rondgang onder diverse betrokkenen die burgemeester Corrie van Rhee-Oud Ammerveld de afgelopen jaren van dichtbij hebben meegemaakt zijn alleen maar lovende woorden op te tekenen.

Oud raadslid Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal is blij dat ze deelgenoot is geweest van een eerste periode met een vrouwelijke burgemeester. ‘Corry stond altijd dicht bij de inwoners en ze investeerde heel veel in contacten met mensen. Bij alle gelegenheden gebruikte ze de juiste woorden en waar nodig gaf ze advies, maar ze bood altijd een luisterend oor. Als voorzitter van de gemeenteraad gaf ze altijd op een vriendelijk manier leiding aan de raadsvergadering.’

Verbindend persoon
Wethouder Willy Brink noemt de scheidende burgemeester ‘een super verbindend persoon en een zeer prettige collega’. ‘Met zulke waarnemers heb je eigenlijk al geen kroonbenoemde burgemeester meer nodig’, aldus Brink. ‘Binnen het college van B&W nam ze een stevige positie in. Met haar rijke kennis en ervaring wist ze een constructief partijtje mee te blazen, zo blikt hij terug. ‘Ze moest werken in een college met vier mannen die soms flink van opvatting verschilden, maar Corry beheerste de kunst van het bemiddelen werkelijk tot in de puntjes.’

Ook Louis Litjens, die gedurende langere tijd de functie van waarnemend secretaris vervulde, benadrukt dat zij de kunst van het verbinden beheerst, ook in conflictsituaties. ‘Corry luistert echt naar iedereen én zorgt dan dat er weer geluisterd wordt naar elkaar. Ze staat naast de ander, en benadert zo iedere uitdaging. Dit verrijkt enorm en ze bereikt ermee dat de ander zich ook begrepen voelt, waardoor de oplossing nabij is. Corry is iemand die naast de inwoners staat, zowel jong als oud, en totaal geen last heeft van andersdenkenden. Ze blijf open staan voor iedereen. Ook barst ze van de energie. Bovendien doe je nooit tevergeefs een beroep op haar’, aldus Litjens.

Carla Janssen-Stevens is al bijna 40 jaar werkzaam op het gemeentehuis van Druten. Ze voorziet daar onder meer het college van B&W van een goede sfeer én goede koffie. Ze heeft verschillende burgemeesters meegemaakt, te beginnen bij Henk Geurts, Anton Aelberts, Luciën van Riswijk en Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Carla noemt de burgemeester een vrouw die belangstellend en behulpzaam is. Ze vergelijkt haar met burgemeester Geurts die alom een ‘burgervader’ werd bevonden, vooral omdat hij heel dicht bij de mensen stond. Voor wie burgemeester Geurts heeft gekend weet dat dit een heel groot compliment aan Corry is.

Eigen wil
Drutens Raadslid Gerard Worm was de voorzitter van de vertrouwenscommissie, die na gesprekken met kandidaten een aanbeveling mag doen aan de Commissaris van de Koning over de meest gewenste kandidaat. Worm omschrijft Corry als een vrouw die haar mannetje staat. Ze kan volgens hem heel goed luisteren, maar heeft daarnaast ook een heel sterke eigen wil. Ze was ook sportief en kreeg het voor elkaar om wethouders met overgewicht - en die waren niet zeldzaam - naar de sportschool te krijgen. 

Foto aan de wand
Aan een wand in de raadszaal hangen foto’s van alle burgemeester van Druten. Past hier wel een waarnemer tussen? Zonder deze vraag aan betrokkenen gesteld te hebben kan ik me niet voorstellen dat er ook maar één raadslid is die dit niet zou wensen. Corry was een perfecte burgemeester en het is te hopen dat haar opvolgster een beetje bij haar in de buurt kan komen. Alleen dan is zij al geslaagd.

Installatie
Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de nieuwe burgemeester geïnstalleerd zal worden in de Drutense raad. Op dit moment is de meest waarschijnlijke datum 30 maart.

Door Ton Ebben