Coby van Oijen, Gerda Pruyn, Marjan te Niet en Anny den Bieman.
Coby van Oijen, Gerda Pruyn, Marjan te Niet en Anny den Bieman. Foto: Marijke Smits-van Dieren

Orpheus zet vier Jubilarissen in het zonnetje

Mens

DRUTEN - In het jubileumjaar 2019, waarin de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten haar 170-jarig bestaan viert, zijn er vier jubilarissen: de sopranen Anny den Bieman (50 jaar lid), Coby van Oijen en Gerda Pruyn (beiden 25 jaar lid) en alt Marjan te Niet (12,5 jaar lid). Op maandag 6 mei werden zij door de leden van Orpheus in het zonnetje gezet. 

Anny den Bieman zingt 50 jaar bij Orpheus

Anny komt uit een muzikale familie. Thuis werd er veel gezongen en hadden ze een familie-orkestje, met banjo (Anny), viool, ukelele en 2 gitaren. Haar moeder zong de altstem. Nadat Anny eerst naar een prachtig kerstconcert van Orpheus was gegaan, is ze in het voorjaar van 1969 bij Orpheus komen zingen. De ontvangst door de andere koorleden was zeer gastvrij. Anny heeft solo gezongen, soms alleen, soms samen met Hannie Thomassen. Eén van haar hoogtepunten was de sopraansolo van Mozarts Krönungsmesse. Aan alle buitenlandse reizen met Orpheus, waarbij één of meerdere concerten zijn gegeven, heeft Anny deelgenomen. De eerste reis was in 1982 naar Siegen (Duitsland). Later naar Parijs, waar zij in de Notre Dame heeft gezongen, Wenen, Londen en Beieren. Dat was telkens een hele belevenis! Anny heeft in totaal 5 dirigenten meegemaakt. Maar zij geeft vooral complimenten aan de huidige dirigent Maarten-Jan Dongelmans. Hij bewaart de rust en blijft ook tijdens de hectiek rondom een optreden rustig. Na deze 50 mooie jaren wil Anny zo lang mogelijk blijven zingen, hoewel het moeilijker wordt om de teksten in de vreemde talen zoals Italiaans, van buiten te leren. Volgens Anny is Orpheus een aantrekkelijk koor vanwege de fijne sfeer en de kick die ze krijgt tijdens een concert. Dat geeft ontspanning! Ook na afloop is het gezellig aan de bar. Kortom: Orpheus is haar koor!

Gerda Pruyn is 25 jaar sopraan

Gerda zingt graag. Vroeger heeft ze een jeugdkoor opgericht en is daar een aantal jaren lid van gebleven. Voor Gerda en haar man François (ook lid van Orpheus) is het zingen een gezamenlijk avondje uit. Ook voor Gerda was de koorreis naar de Notre Dame (Parijs) één van de hoogtepunten. Naast zingen bij Orpheus, neemt Gerda deel aan muzikale projecten vanuit de protestantse kerk in Druten, zoals musicals gebaseerd op de Bijbel. Zij heeft het Pinkster Oratorium gezongen en zingt bij de gelegenheidscantorij. Gerda heeft ook ervaren dat, al is ze wat vermoeid aan het eind van de dag, het goed is om naar Orpheus te gaan. Samen zingen is gezellig en geeft energie. Zij hoopt nog lang haar partij bij Orpheus mee te kunnen zingen.

Coby van Oijen zingt 25 jaar bij Orpheus de sopraanpartij

Coby werd al in haar verkeringstijd met Adrie (nu haar man) met het Orpheus-virus besmet. Adrie zong al bij Orpheus. Toch aarzelde Coby, omdat haar in haar jeugd was verteld dat ze niet kon zingen. In 1994 heeft Coby toch de sprong gewaagd. Naast Orpheus is Coby actief bij het kerkkoor in Dreumel. Zingen bij Orpheus geeft volgens Coby ontspanning, waardoor je je hoofd lekker leeg kunt maken. Zij vindt Orpheus een geweldig koor om bij te zingen. Het is als een familie, die je steun geeft, ook in mindere tijden. Zij wil nog lang concerten geven met Orpheus, zowel in binnen- als buitenland. Want Coby heeft in de afgelopen 25 jaren veel bijgeleerd qua zingen! Zij komt dan ook tot de conclusie: Iedereen kan zingen!

Marjan te Niet neemt 12,5-jarig de altpartij voor haar rekening

Op de middelbare school zong Marjan in een schoolkoor, met een vergelijkbaar repertoire als nu bij Orpheus. Na het horen van het Transeamus door Orpheus was zij meteen helemaal "om". Orpheus is voor haar zo aantrekkelijk, omdat, ongeacht wie je bent, wat je doet, hoe je over allerlei dingen ook mag denken of hoe goed je kunt zingen, we allemaal samen echt iets moois proberen neer te zetten.

Op maandag 6 mei zijn alle jubilarissen gehuldigd. Anny kreeg een diamantje op haar gouden Orpheus-speld. Gerda en Coby kregen de zilveren Orpheus-speld. Verder waren er toespraken, bloemen en cadeaus, alles natuurlijk omlijst met muziek. Kortom het was een sfeervolle, feestelijke Orpheus-avond.