Afbeelding
Foto: Maik Jansen

Bert Konings voelt zich geluks-vogel met deelname Alpe d'HuZes

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - Het nieuwe jaar moet voor de 75-jarige Bert Konings een bijzondere betekenis krijgen. De inwoner van Beneden-Leeuwen is al jaren een fervent wandelaar, waarbij hij vaak vergezeld wordt door zijn vrouw Ria.

De tocht met de klim naar de vermaarde Alpe d'Huez moet op 6 juni 2019 een nieuw hoogtepunt in zijn sportieve leven worden. Konings gaat met zijn deelname donaties werven voor onderzoeksprojecten van het KWF-fonds kankerbestrijding.

Wandeltochten
Bert en Ria deden al verschillende keren mee aan de Vierdaagse in Nijmegen en liepen veel meerdaagse wandeltochten, zoals de strand- en eilandvijfdaagse. Ze deden dat ook met veel plezier in Luxemburg (Diekirch en Echternach), Israël (Gilboa march), Tsjechië en België (Blankenburg).

Bert liep vijf keer de Camino richting Santiago de Compostella en kwam zonder kleerscheuren en gezond weer thuis. Het idee om bij Alpe d'Huzes KWF te steunen ontstond in september 2018, toen hij in Spanje liep op het moment dat in Beneden-Leeuwen de 24-uurs actie 'Samenloop voor Hoop' werd gehouden. Konings: 'Ik kon er jammer genoeg in mijn woonplaats niet bij zijn, het viel samen met mijn vijfde pelgrimsroute. Al wandelend realiseerde ik me dat het een voorrecht is de Camino te lopen. Toen rijpte het plan me te gaan inzetten om de afschuwelijke ziekte te beteugelen. Ik beklim de Alpe d'Huez voor het goede doel. Alle donaties die ik bijeen breng, het streven is 2.500 euro, gaan volledig naar KWF Kankerbestrijding.'

Eén met de natuur
De klim op de steile berg, met eenentwintig bochten, een lengte van 13,8 kilometer en 1.071 meter hoogteverschil, wordt voor de veertiende keer gehouden. Er doen maximaal vijfduizend wandelaars mee. Bert Konings: 'Ik zie wandeltochten als een middel om één te worden met de natuur en geniet van fraaie landschappen. Verder wil ik met mijn deelname aan Alpe d'HuZes' iets terugdoen voor de gezondheid die ik geniet en anderen niet. Het sportieve aspect speelt ook een belangrijke rol. Wandeltochten leg ik in mijn eentje af: ik ben geen groepsmens.'
Konings is een sportief type: hij voetbalde, speelde volleybal, en na zijn pensionering werd wandelen de hoofdzaak. De wandelende veelvraat was ook op verschillende terreinen bestuurlijk actief, en acht jaar voor Dijkensport organisator van het Bourgondisch Fruitwandelen.

Donaties aan het KWF-fonds via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/bertkonings.

Door Anton Janssen