Molenaar Nic Veerman, Greet en Jaap en Kim Peeters (Stichting Perspectief)
Molenaar Nic Veerman, Greet en Jaap en Kim Peeters (Stichting Perspectief) Foto: GER LOEFFEN

DementTalent: Vrijwilliger met dementie

Mens

BEUNINGEN - Kort na zijn pensionering, op de leeftijd 62½ jaar, wordt bij Jaap de ziekte van Parkinson vastgesteld. Nauwelijks twee jaar daarna komt daar ook nog eens vasculaire dementie bij. Deze vorm van dementie is na Alzheimer de meest voorkomende. Problemen in de doorbloeding van de hersenen veroorzaken deze ziekte. Bij een op de zes mensen met dementie is vaatschade in de hersenen de hoofdoorzaak.

Toen die diagnose eenmaal was vastgesteld, zag Jaap's partner Greet, dat hij langzaam zijn interesses in allerlei dingen ging verliezen. Vooral in de muziek. Totdat Greet via een advertentie van de Stichting Perspectief met Kim Peeters in contact komt. Kim is onder andere contactpersoon dementie bij deze welzijnsorganisatie in Beuningen. Greet, waarmee Jaap ook de liefde voor muziek deelt, reageert op een oproep van Kim over het project DementTalent.

DementTalent

DementTalent is een landelijk project waarbij ook de gemeente Beuningen is aangesloten. Het gaat om de 'Talentvolle vrijwilliger met dementie'. Mensen met een vorm van dementie zo lang mogelijk te blijven betrekken bij de maatschappij door gebruik te maken van hun talenten en interesses. Tijdens het intakegesprek maakt Kim gebruik van afbeeldingen om duidelijk te krijgen waar de interesses liggen. In een paar persoonlijke gesprekken waren die interesses en talenten van Jaap al snel duidelijk. Vanwege zijn organisatietalent wordt de link snel gelegd met de bibliotheek in Beuningen waar hij op de dinsdagmiddagen als vrijwilliger werkt. Als vakmusicus bespeelt Jaap het orgel tijdens de vieringen in de weekenden en op feestdagen in de Protestante Kerk en op de donderdagen is Jaap te vinden in de Tinnegieter om een potje te koersballen.

Actief blijven

'Wij hebben beiden een heel positieve instelling en willen zo lang mogelijk actief blijven. We doen ook allerlei spelletjes om de concentratie op peil te houden. Als er geen activiteiten worden aangeboden, heeft Jaap de neiging weg te zakken, en dat willen we niet', aldus het echtpaar. 'Dus zoeken we samen naar dingen die Jaap wél kan of wat we samen kunnen doen'. Zo wordt ook duidelijk dat Jaap interesse heeft in het molenaarsvak. Dus is Jaap sinds kort elke vrijdag in molen De Haag in Beuningen te vinden waar hij onder begeleiding van molenaar Niek allerlei werkzaamheden verricht. Jaap: 'Werken op de molen is echte 'arbeid' en geeft mij structuur en houvast. Samen kunnen we deze ziekte zo lang mogelijk bestrijden'.

Met hulp van Stichting Perspectief heeft Jaap via DementTalent mooie vrijwilligersbaantjes gevonden en heeft Greet als mantelzorger even wat tijd voor zichzelf.

Meer informatie

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer informatie? Neem dan contact op met Kim Peeters van Stichting Perspectief Beuningen: kimpeeters@stg-perspectief.nl of tel.024-6750939.

Door Ger Loeffen