De acteurs van 'BART (Reünie op de Ruïne' repeteren in het dorpshuis.
De acteurs van 'BART (Reünie op de Ruïne' repeteren in het dorpshuis. Foto: Jolette Slagter

Zomertheater op de ruïne van Batenburg

Mens

BATENBURG - Voor schrijver en regisseur Jan van de Bovenkamp (76) van het ruïnetheater Batenburg is het bijna zover. Op vrijdag 24 juni gaat het nieuwe theaterspel 'BART (Reünie op de Ruïne)' van Stichting Ruïnetheater Batenburg in première.

Ergens is november/december 2015 startte het denkproces van Jan. 'Voor mij moet zo'n theater voldoen aan een aantal voorwaarden. Het moet wat actualiteit hebben, een lach en een traan, het moet snel zijn en geschikt voor jong en oud. En wat speciale effecten niet te vergeten. Iedere zin die ik schrijf, spreek ik hardop uit om te horen hoe die klinkt. Soms word ik midden in de nacht wakker omdat het 'maalt'. Ik ga dan naar mijn studeerkamer om een en ander te herschrijven, en weer spreek ik dan de geschreven zinnen hardop uit. Daarna kan ik weer slapen. Ook heb ik de spelers voor die rol goed voor ogen. Ik zie zelfs voor me hoe ze zich moeten bewegen op het toneel', aldus Jan.

Jan heeft een voorliefde voor taal. De school van de reünie heet het 'Cortensia College' en de schoolband het 'Cortensia College Combo'. Die drie C's, daar is over nagedacht. Evenals over de titel 'BART (Reünie op de Ruïne)' en Bart: dat is volgens Jan gewoon een mooi woord.

In januari beginnen de wekelijkse repetities in het dorpshuis, maar ook dan moet er veel geschreven en herschreven worden. 'Je ziet hoe iedereen groeit in zijn rol, het is ook een enthousiaste groep die niet te beroerd is om scènes over te spelen. Als de repetities eenmaal op de ruïne zijn is het naderhand met z'n allen goed toeven in de nabijgelegen Bentheimer schuur. Al in een redelijk vroeg stadium komt de muziek erbij, worden er arrangementen en teksten voor de liedjes geschreven. Begin juni begint de bouw van het decor op de ruïne. Hoe dat eruit moet zien heb ik ook al in mijn hoofd. Voor de uitvoering ervan zijn er gelukkig een aantal deskundige bouwers en schilders, zoals ook voor de speciale effecten', zegt Jan, tevreden over zoveel talent aan zijn zij.

Verhaallijn
Sjors uit destijds klas zes van het Cortensia College, midden jaren '80, wil graag een reünie met zijn medeleerlingen. Voorwaarden: een speciale binnenkomst van zijn medeleerlingen en natuurlijk een barbecue. Wat is er van ze geworden? Zijn ze herkenbaar in het leven van alledag? Natuurlijk kent iedereen de types als Pechtold, Jules Deelder en Neelie Kroes. Wie kent uit zijn omgeving nou niet die vrouw van 53 jaar die aan het aquarelleren is geslagen? Dit zijn, in het kort, de ingrediënten voor BART (Reünie op de Ruïne).

Speeldata
De voorstellingen van Stichting Ruïnetheater Batenburg zijn op vrijdag 24 juni om 20.00 uur, zaterdag 25 juni om 20.00 uur, zondag 26 juni om 14.30 uur, woensdag 29 juni om 20.00 uur, vrijdag 1 juli om 20.00 uur, zaterdag 2 juli om 20.00 uur en zondag 3 juli om 14.30 uur. Meer informatie op www.ruinetheaterbatenburg.nl.

Door Constance Moolhuijzen