Muziek maken met behulp van wc-ontstoppers, vuilniszakken en plastic handschoenen.
Muziek maken met behulp van wc-ontstoppers, vuilniszakken en plastic handschoenen. Foto: John van Gelder

De Leeuwenkuil bereidt zich voor op auditie

Mens

BENEDEN-LEEUWEN - Koningin Máxima deed in februari van dit jaar een oproep op tv aan leerlingen van groep 5, 6 en 7 van alle basisscholen in Nederland om in groepjes deel te nemen aan het project 'Meer muziek in de klas'. Basisschool De Leeuwenkuil gaf gehoor aan die oproep en mag auditie doen.

Hare Majesteit liet in de oproep weten dat je niet per se een muziekinstrument hoeft te kunnen spelen om deel te nemen. Juist daarom is dit een laagdrempelig project. Het einddoel is de vorming van de BZT XXL Band, dat een optreden op het speciale Kerstgala voor Hare Majesteit Koningin Máxima verzorgt.

Kinderen van groep 5/6 van juf Angela en meester Ed van basisschool De Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen schreven zich in voor de percussie-categorie. Samen met Live, Joy, Tessel, Mara, Lin, Mick, Rubin, Thijmen, Cas en Isa oefende Juf Dayenne acht weken lang op woensdagmiddag ritmische oefeningen met behulp van wc-ontstoppers, vuilniszakken en plastic handschoenen. Er ontstonden verrassende klanken en ritmes, waarvan een heuse clip opgenomen en ingestuurd werd. Inmiddels zijn de muzikanten in spé een ronde verder en oefenen zij voor de auditie. Linda Blom is als professionele slagwerkdocente door KRO/NCRV gestuurd om de groep te begeleiden op school. De huis-, tuin- en keukenpercussie krijgt al enige vorm en er wordt nu gewerkt aan het showelement.

Auditie
Met nog één week te gaan tot de audities zijn de muzikanten druk met de laatste voorbereidingen: 'Nog één week heel hard aan de slag om op maandag 20 juni te schitteren. Gelukkig mag de hele klas mee naar de audities, die plaatsvinden in Hilversum, en eventueel bij goed gevolg later ook mee naar de studio's en het kerstgala', aldus juf Angela, die nu al even enthousiast is als de uitverkoren Leeuwense kinderen.

St. Victorschool
Ook de St. Victorschool uit Afferden mag binnenkort auditie doen in Hilversum. Twee groepjes van vijf leerlingen, die steeldrum spelen, zijn uit honderden inzendingen geselecteerd.
De leerlingen oefenen al wekenlang met enkele leden van de Afferdense steelband 'The Steelmasters'.