Het jubileumcomité van 100 jaar WVW. V.l.n.r. Ivor van Dijk, Liesanne van Kranenburg, Jean Paul Jansen, Monique Magdelijns, Tom van Lin en Pieter Huisman.
Het jubileumcomité van 100 jaar WVW. V.l.n.r. Ivor van Dijk, Liesanne van Kranenburg, Jean Paul Jansen, Monique Magdelijns, Tom van Lin en Pieter Huisman. Foto: Ger Loeffen

Honderd jaar voetbal en gezelligheid in Weurt

Algemeen

WEURT - Toen in 1923 voetbalclub WVW uit Weurt werd opgericht moesten de spelers voor aanvang van een wedstrijd eerst de koeienflatsen opscheppen. In de beginjaren werd namelijk gevoetbald op een weiland waarop doordeweeks koeien graasden. Dat ritueel wordt binnenkort herhaald.

In het clubhuis van WVW wordt mij een ‘Weurtse Schwalbe’ geserveerd. Een smaakvol biertje moet gezegd. Het bier kleurt intens donker, hangt mooi in het glas en met de eerst slok glijdt dit brouwsel als een ‘Schwalbe’ achter de huig. Dit speciaal biertje (een SpeBi in studentenjargon) is speciaal gebrouwen door enkele bierbrouwende leden van WVW. Zo, die zit! 

Wie Volhoudt Wint
Voor de Maas en Walers in het westen: Weurt is het eerste dorp van Maas en Waal dat je binnenrijdt als je Nijmegen verlaat. WVW staat voor Wie Volhoudt Wint en dat biertje is niet zomaar gebrouwen; WVW bestaat namelijk 100 jaar en is daarmee de oudste voetbalvereniging in de gemeente Beuningen onder dezelfde naam.

En al speelde het eerste elftal van WVW nooit hoger dan de derde klasse Oost, een hele eeuw voetballen moet worden gevierd.
Overigens speelde het eerste elftal afgelopen zondag in de uitwedstrijd gelijk tegen koploper Victoria’25. Maar die zijn dan ook twee jaar jonger.

Jubileumcommissie
Twee jaar geleden werd al over het jubileum nagedacht en een commissie opgericht, bestaande uit Ivor van Dijk, Liesanne van Kranenburg, Jean Paul Jansen, Monique Magdelijns, Tom van Lin en Pieter Huisman. Deze commissie heeft alles gedaan behalve stilzitten. Alleen al de prachtige speciale website www.100jaarwvw.nl is zeer de moeite van het vermelden waard. Samen met veel andere vrijwilligers is een mooie agenda opgesteld met voor iedereen leuke activiteiten in het komend jaar.

Het jubileumjaar werd op 7 januari feestelijk geopend tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Vrienden van 100 jaar WVW
Aanstaande zaterdag 11 maart springt wethouder Alwin Steeg op de fiets om de club namens het gemeentebestuur en alle inwoners van de gemeente te feliciteren tijdens de jubileumreceptie op sportpark De Kamp. In het clubhuis hangt een groot bord met namen van de Vrienden van 100 jaar WVW. De vorig jaar gehouden clubveiling heeft geld gegenereerd om alle activiteiten te kunnen organiseren. Er komt een voetbalquiz en voor de jeugd wordt op 18 mei 2023 een PANNA! Sterrenteam Voetbaldag georganiseerd.

Schijt Je Rijk
Het meest hilarische evenement dat op het programma staat is ‘Schijt Je Rijk’. Nu kunnen deelnemers een deel van het voetbalveld kopen. Onder begeleiding van een veehouder loopt een koe over het veld en in wiens vak de koeienflats terechtkomt, is de winnaar. In Weurt houdt men van tradities.

Meer informatie
Kijk op de site www.100jaarwvw.nl voor meer informatie over de historie, jubileumactiviteiten en beeldmateriaal.

Door Ger Loeffen