Stefan van Duijnhoven (Van de Klok), Geert Gerrits (wethouder gemeente Wijchen), Michiel Dankers (N.V. Niba Beheer) en Piet Jansen (Jansen Bouwontwikkeling) ondertekenen overeenkomst nieuwbouwplannen Wijchen-West.
Stefan van Duijnhoven (Van de Klok), Geert Gerrits (wethouder gemeente Wijchen), Michiel Dankers (N.V. Niba Beheer) en Piet Jansen (Jansen Bouwontwikkeling) ondertekenen overeenkomst nieuwbouwplannen Wijchen-West. Foto: Werkorganisatie Druten Wijchen

Afspraken over woningen in nieuwe wijk Wijchen-West

Algemeen

WIJCHEN - In de nieuwe woonwijk Wijchen-West komen 1.300 woningen. Ruim de helft hiervan krijgt een verkoopprijs lager dan de gemiddelde woningprijs. Ongeveer een derde bestaat uit appartementen. Daarnaast krijgen geïnteresseerden de kans om binnen vijf deelgebieden zélf hun woning te realiseren. In het noordelijk deel van de nieuwe wijk komt een basisschool. Dit heeft gemeente Wijchen afgesproken met de marktpartijen waarmee zij samen de nieuwbouwwijk ontwikkelt.

Deze en andere afspraken over de verdere uitwerking van de plannen zijn woensdag 15 februari ondertekend door wethouder Geert Gerrits en de vertegenwoordigers van de marktpartijen. “Ik ben blij met de duidelijke afspraken die we gemaakt hebben. Deze vormen een stevige basis om de plannen concreet te maken. Onze pijlen zijn erop gericht om in 2024 te starten met de bouw van de eerste woningen”, aldus wethouder Gerrits. 

Vijf CPO’s in verschillende deelgebieden en thema’s

Bijzonder is dat in vijf deelgebieden ongeveer 100 woningen in een CPO-constructie kunnen worden gebouwd. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Hierbij zijn niet de projectontwikkelaars, maar de toekomstige bewoners samen opdrachtgever voor hun eigen deelproject. Wethouder Geert Gerrits is enthousiast: “In de gemeente Wijchen hebben we inmiddels veel ervaring opgedaan met CPO’s. Het is een mooie manier om al snel onderlinge betrokkenheid te creëren en verbinding met de nieuwe wijk. De eerste buurtbarbecue is bij wijze van spreken al georganiseerd voordat er een schop in de grond gaat! Voor mensen die binnen Wijchen-West een eigen buurtje willen realiseren, wordt het wat gemakkelijker, omdat het lastige voorwerk rondom bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan dan al afgerond is.” Er worden vijf thema’s gekozen waarbinnen ongeveer 20 woningen worden gerealiseerd. Hoe deze thema’s en de verdere organisatie hiervan eruit komen te zien, is nog niet bekend. De gemeente werkt dit nu uit en komt daarna met concrete informatie.

Mix aan woningtypen en basisschool
De nieuwe woonwijk bestaat uit twee wijken. In het noordelijke deel boven het spoor (De Groene Geest) komen de meeste woningen en de basisschool. In het zuidelijk deel (De Vormers) komen iets minder woningen, omdat de Vormerse plas veel ruimte inneemt. De verdeling van woningtypen is over beide deelgebieden zo goed als gelijk. Dat betekent dat verdeeld over het plan een evenredig aantal koop- en huurwoningen komen. Ook de verdeling tussen grondgebonden woningen en appartementen is vergelijkbaar. Wethouder Gerrits: “De mix van verschillende woningtypen en prijsklassen vinden wij heel belangrijk. Dat zal, ook op de langere termijn, bijdragen aan een prettige en leefbare wijk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er genoeg betaalbare woningen komen. 55% van de woningen valt in de betaalbare sector, dat wil zeggen met een prijs lager dan de gemiddelde woningprijs. Hieronder vallen naast sociale huurwoningen, huurwoningen voor mensen met een middeninkomen en een deel van de koopwoningen.”

Nieuwbouwproject Wijchen-West
In Wijchen-West komen nieuwe woningen voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. Momenteel wordt gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. Dat vormt de basis voor het bestemmingsplan. Meer informatie over dit project staat op www.nieuwbouw-wijchenwest.nl.