Nieuwe wijknamen Wijchen-West: De Groene Geest en De Vormers
Nieuwe wijknamen Wijchen-West: De Groene Geest en De Vormers Foto: Werkorganisatie Druten Wijchen

Nieuwe wijknamen Wijchen-West: De Groene Geest en De Vormers

Algemeen

WIJCHEN - De nieuwe wijk Wijchen-West bestaat uit twee delen: een stuk ten noorden, en een stuk ten zuiden van het spoor. Het noordelijk deel krijgt de naam ‘De Groene Geest’. Het zuidelijk deel gaat ‘De Vormers’ heten. Deze namen zijn ingediend door inwoners van de gemeente Wijchen.

Vanouds krijgen de nieuwe wijken namen die verwijzen naar historische veldnamen. Gemeente Wijchen riep in december 2021 haar inwoners op om met suggesties te komen voor de nieuwe wijken. In totaal hebben 19 inwoners 56 verschillende wijknamen ingediend. Wethouder Geert Gerrits: “Ik ben blij met deze betrokkenheid van Wijchenaren. Zo worden het niet alleen namen die goed bij het gebied passen, maar die ook echt door onze inwoners zijn ingediend.”

De Groene Geest

De Groene Geest is een oude straat- en gebiedsnaam in Wijchen. Waarschijnlijk is deze naam afgeleid van geestgronden. Geestgrond is een cultuurgrond die bestaat uit duinzand dat vermengd is met klei en/of veen dat van elders is aangevoerd. Deze grondsoort komt in Nederland daardoor vooral langs de kust voor. Ook Wijchen heeft echter haar duinen, maar dan in de vorm van stuif- en rivierduinen.

De Vormers

Het monumentale boerderijencomplex De Vormer is in Wijchen een begrip. En de Vormerse Plas ligt midden in dit deel van de nieuwbouwwijk. Deze naam is in diverse varianten door verschillende inzenders genoemd als wijknaam. Ook komt de naam ‘De Vormers’ op de veldnamenkaart voor als veld- en gebiedsaanduiding.

Onthulling

Donderdag 10 februari onthulde wethouder Gerrits de nieuwe wijknamen op de plek waar de nieuwe wijken de komende jaren verrijzen. De negen inwoners die de gekozen namen (in diverse varianten) hebben ingediend, ontvingen een bloemetje. Hij bedankt alle inzenders voor hun creativiteit en betrokkenheid.

Veelzijdige nieuwbouwwijk

Gelegen tegen de landerijen van de Vormerse hoeve komen twee veelzijdige wijken met mooie waterpartijen en groen, nieuwe woonvormen, duurzame verwarming, een snelfietsverbinding, fietscrossbaan, deelauto’s en misschien een station. Er komen 1.300 nieuwe woningen voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. Een groot deel van de woningen wordt gerealiseerd in het betaalbare segment. Dat staat in de visie voor het gebied die de gemeenteraad in mei 2021 vaststelde. Dit jaar wordt het stedenbouwkundig plan uitgewerkt, waarmee de plannen steeds concreter worden ingevuld.