Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel.
Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel. Foto: Anita van Asperen

Vissers redden vis van uitdroging

Algemeen

DREUMEL - Vanwege de droogte zijn delen van de strang in de Dreumelse uiterwaarden drooggevallen. Nadat er vorig weekend talloze vissen dood langs de oever werden aangetroffen, besloten vissers van HSV ’t Snoekje in actie te komen. 

Honderden meters oever waren bezaaid met kadavers. Omwonenden zochten contact met de gemeente, die de melding doorzette naar Staatsbosbeheer, de beheerder van dit gebied. Die liet weten dat dit overal in de uiterwaarden plaatsvindt en dat dit bij het natuurlijke proces hoort. Wel gaf de organisatie aan lokale initiatieven om de vissen te redden te ondersteunen, en dat de plaatselijke hengelsportvereniging de levende vissen zou mogen vangen. Daarop heeft HSV ‘t Snoekje haar leden gemobiliseerd om te komen helpen.

Dinsdag heeft de vereniging, samen met twee ervaren mannen van federatie hengelsport Midden Nederland, al een grote hoeveelheid vissen kunnen redden. ‘Onvoorstelbaar wat er uit het groene ondiepe water omhoog werd gehaald’, aldus een van de vissers. ‘Alleen al bij de plas bij De Kil was dat zo’n tweehonderd kilo brasem, veel kleine snoekbaarzen en een aantal kleine Europese meervallen.’
Omdat lang nog niet alle vissen in veiligheid waren gebracht, werd donderdag een tweede reddingspoging ondernomen. Hierbij waren ook dorpsgenoten betrokken. Omdat de strang inmiddels een kleine, groene en modderige poel geworden is met grote sleepnetten getracht de klus te klaren. ‘Een uiterst nauwkeurig werkje’, aldus een van de aanwezigen. ‘Door de vissen langzaam en gecontroleerd in te sluiten, ervaren zij zo min mogelijk stress, en kunnen ze ongeschonden in bakken naar het gevulde waterreservoir aan de oever worden gebracht.’ De actie leverde dit keer veel grote karpers, snoek, paling, zeelt en wat kleinere vis op.

Middels een tractor zijn de vissen vervolgens naar een makkelijk beloopbare kant van de Vonkerplas gebracht, waar ze zijn bevrijd.