Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel.
Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel. Foto: Anita van Asperen

Reddingsoperatie vissen Dreumel

Algemeen

DREUMEL - Donderdagochtend wordt in de Dreumelse uiterwaarden een poging gedaan om vissen te redden. Iedereen is welkom om te komen helpen met het overzetten van vissen. De actie vindt plaats achter de Vonkerplas in Dreumel en duurt tot vermoedelijk 13.00 uur. Voor de exacte locatie, zie de foto onderaan dit bericht.

Vissers van HSV ‘t Snoekje hebben dinsdag al een grote hoeveelheid vissen kunnen redden. De extreme droogte en hitte had duizenden vissen het leven gekost. Honderden meters oever waren bezaaid met kadavers. Omwonenden zochten contact gezocht met Staatsbosbeheer, de beheerder van dit gebied. De reactie was duidelijk: ‘Wij ondernemen geen actie. De plaatselijke hengelsportvereniging mag nog levende vissen vangen.’

Een week later verzamelde een groep leden van HSV ’t Snoekje zich onder leiding van twee ervaren mannen van federatie hengelsport Midden Nederland bij de uiterwaarden. Allen zeer gemotiveerd om de nog levende vis in veiligheid te brengen. Op de oever bij een drooggevallen gedeelte van De Kil lag op zaterdagmiddag nog geen enkele dode vis, enkele dagen later al tientallen vissen. Wat er nog gered kon worden, was de vraag.

Met steeds vier mannen in het water, werd de vis in grote schepnetten gevangen. Het verliep soepel, de taken waren goed verdeeld. Vooral jongeren brachten de vis in met water gevulde emmers in veiligheid. Onvoorstelbaar wat er uit het groene ondiepe water omhoog werd gehaald. Alleen al bij de plas bij De Kil was dat zo’n tweehonderd kilo brasem, veel kleine snoekbaarzen en een aantal kleine Europese meervallen. Vervolgens werd de kwaliteit van andere waterplassen in het uiterwaardengebied zorgvuldig bekeken door de twee deskundigen.

Zie ook: https://www.demaasenwaler.nl/algemeen/algemeen/44301/droogte-zorgt-voor-kerkhof-vissen

Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel.
Reddingsactie in de uiterwaarden bij Dreumel.
Afbeelding