Tommy Ebben
Tommy Ebben Foto: Edwin Fabriek

Maas en Waalse muzikanten in de spotlight: Tommy Ebben

Algemeen

Vanaf dit voorjaar zijn de podia weer geopend. Artiesten proberen sindsdien hun weg te vinden en hun muziek onder de aandacht te brengen. Hoe en waar ‘eisen’ de uit Maas en Waal afkomstige artiesten hun plek weer op in de spotlights?

Thomas ‘Tommy’ Ebben groeit op in Deest, waar de liefde voor muziek al luisterend naar de platenverzameling van zijn vader begint te ontstaan. Hij doorloopt de middelbare school in Druten en krijgt in de fameuze plaatselijke muziekkelder zijn eerste muzieklessen. Op zijn achttiende vertrekt hij naar Groningen om geschiedenis en journalistiek te gaan studeren. Eenmaal in het noorden aanbeland blijkt zijn grote drijfveer echter om in de muziekwereld aan de slag te gaan.

Hij noemt The Beatles en The Stones als zijn eerste invloeden, om in later jaren Bob Dylan en de oude blues-helden te ontdekken. Daarnaast is hij in de jaren negentig ook een grote Oasis-fan.

Komodo
In de periode tussen 2010 en 2014 verschijnt een drietal albums onder eigen naam, die worden uitgebracht door kwaliteitslabel Goomah Music. De muziek beweegt zich tussen singer/songwriter en rootsrock. In deze jaren woont hij inmiddels in Utrecht, waar hij multi-instrumentalist Gino Bombrini ontmoet. Met hem begint hij in 2018 de succesvolle band Komodo. Hun muziek noemen ze ‘vintage exotic rock-’n’-roll’. Hun unieke sound, een smeltkroes van vele stijlen, is voor het eerst te horen op hun titelloze debuutalbum dat in 2019 verschijnt. Optredens in Nederland, Zwitserland en Frankrijk volgen.

Dit voorjaar was eindelijk het moment aangebroken om een tweede album, Barbarians, op de wereld los te laten. Na een succesvolle voorjaarstournee door Nederland is de band deze zomer te zien op diverse festivals. In het najaar staat een muzikale rondreis door Spanje al in de agenda. Passie, volharding en toewijding zijn kenmerken van de muzikant, die inmiddels in de gezellige wijk Bottendaal in Nijmegen woont. Klanken die via de keukendeur naar binnen komen, doen denken aan de muziek van zijn groep. Deze nodigt uit tot dansen: muziek die in staat is om hele festivalweides in vuur en vlam te zetten. Meer informatie: wwww.thebandkomodo.com.

Door René den Biesen