Logo demaasenwaler.nl
Marike Jager
Marike Jager (Foto: Rob Becker)

Maas en Waalse muzikanten in de spotlights: Marike Jager

  Uit

Vanaf dit voorjaar zijn de podia weer geopend. Artiesten proberen sindsdien hun weg te vinden en hun muziek onder de aandacht brengen. Hoe en waar ‘eisen’ de uit Maas en Waal afkomstige artiesten hun plek weer op in de spotlights.

Zangeres/gitariste Marike Jager is al meer dan vijftien jaar een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene, waar ze als singer-songwriter een prachtig oeuvre heeft neergezet. Ze wordt geboren in Leusden en na diverse omzwervingen (zo woonde ze onder andere in Maastricht, waar ze dan ook studeerde) komt ze in 2007 in Beuningen terecht, waar ze sindsdien met haar man Henk Jan en drie jonge kinderen woont.

De piano is haar eerste instrument, waarop ze van haar achtste tot twaalfde les krijgt. Vanaf haar vijftiende hanteert ze meestentijds de gitaar. Haar muzikale carrière start aan het begin van dit millennium als ze de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter wint. In de komende twintig jaar verschijnen vijf albums via Morning Coffee Records, het label dat ze samen met haar man runt. Al deze titels weten de Nederlandse albumcharts te bereiken.

Momenteel toert Marike uitgebreid door Nederland met onder andere nummers van de zes tracks tellende EP M ft. M, die ze recent heeft gemaakt samen met drummer Martijn Bosman (bekend van onder ander Gotcha en Kane). 

Gezeten in haar zeer fraaie muziekruimte vertelt ze enthousiast over deze samenwerking die vorig jaar, eerst zelfs op afstand, is ontstaan. De sound op de EP is heel avontuurlijk en verfrissend, en blaakt van de energie. Door de vaderlandse pers worden vergelijkingen getrokken met niet de minste artiesten als Talking Heads en zelfs The White Stripes. Het tweetal heeft de fameuze Grammy-winnaar Tchad Blake (die onder meer heeft gewerkt met The Black Keys, Bonnie Raitt, Pearl Jam en Los Lobos) bereid gevonden om de plaat af te mixen.

De tournee door Nederland brengt hen op 17 mei naar de Vereeniging in Nijmegen, een ideaal moment om het duo te gaan bewonderen. De EP is via diverse streamingdiensten te beluisteren en, voorzien van een prachtige superheldenhoes, sinds begin april op CD verkrijgbaar. Als gevolg van een tekort aan grondstoffen laat de vinylversie nog op zich wachten. De hoop is aanwezig om de vinylversie te presenteren tijdens diverse optredens in het najaar, waarbij Marike ook enkele festivals zal aandoen.

Door René den Biesen

Meer berichten