Oud Druten - Lange Brouwersstraat
Oud Druten - Lange Brouwersstraat Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs ‘s Heeren Wegen (5)

Algemeen Uit de oude doos

DRUTEN - Je kwam en komt de kom van Druten vanuit het oosten binnen onder andere via de Oosterstraat, nu Meester Van Coothstraat. Rond 1905 passeerde men dan de Lange Brouwerstraat. Toentertijd inderdaad de ‘Lange’ Brouwerstraat, die liep vanaf de Stationsstraat tot bij de Protestantse kerk aan het begin van de Heersweg. Anno 2020 beter bekend als de Kattenburg.

Steen- en pannenfabriek Dericks & Geldens, toen nog gevestigd aan de Oosterstraat, heeft aan voornamelijk de noordelijke kant en gedeeltelijk aan de zuidelijke kant, haar ‘bouwsporen’ nagelaten. De zuidelijke gevelwand is de meest in het oog springende. Beïnvloed door door Jugendstil geïnspireerde architectuur en natuurlijk met het herkenbare grof-keramische materiaalgebruik, ziet men op bijgaande ansicht een min of meer opgaande gevelwand. Duidelijk herkenbaar is ook de welstand van de bouwers van de panden.

Rechts op de ansicht is nog duidelijk zichtbaar 'de gaper' tussen de bovenramen van het middelste pand en de zich steeds herhalende gevelversieringen bij het begin van de dakranden. Het metselwerk varieert per pand totdat het eindigt bij Kattenburg 14 en Kattenburg 16 met sierlijk in hout afgewerkte overstekken. Destijds werd bij de meeste panden de straat afgescheiden door smeedijzeren hekwerken als begrenzing van het eigen en het gemeentelijk eigendom.

In het wegdek is nog enigszins zichtbaar het spoorrailtraject van de stoomtram Maas en Waal (1902-1935).

Door Wil van den Dobbelsteen