Afbeelding
Foto: Gelders Archief

Lancering Verhaal tussen Maas en Waal

Algemeen

MAAS EN WAAL - Tijdens Open Monumentendagen op 11, 12 en 13 september lanceert Cultuurexpress Maas en Waal het Verhaal tussen Maas en Waal. Zes musea en bezoekerscentra in de regio presenteren hun lokale invulling van het Verhaal, en laten zien hoe de rivieren Maas en Waal het landschap en de geschiedenis van de streek beïnvloed hebben.

Canon van de regio
Het Verhaal tussen Maas en Waal is de canon van de regio. De site www.verhaaltussenmaasenwaal.nl vertelt hoe bewoners al eeuwenlang leven tussen de twee rivieren. Het water sijpelt, stroomt of klotst door alle 50 ‘vensters’, waarin landschap, economie en macht aan bod komen. De bezoeker duikt in het verhaal, gaat af en toe kopje onder, en komt boven met een frisse blik op de kolkende geschiedenis van dit land en zijn bewoners. Hoe kan het dat Romeinen, adel en kloosters het gebied tot ontwikkeling brachten, waar later Swartmaekers en boeren armoede leden? Welke rol spelen de ringdijk en de Tachtigjarige Oorlog hierin? En waardoor veerde het gebied in de 19de en 20ste eeuw ondanks grote tegenslagen toch weer op?

Locaties
Tijdens de Open Monumentendagen wordt op zes locaties het Verhaal tussen Maas en Waal gepresenteerd: Stoomgemaal De Tuut (Appeltern), Museum Kasteel Wijchen, Bezoekerscentrum De Grote Rivieren (Heerewaarden), Het Dijkmagazijn (Beuningen), Streekhistorisch Museum Tweestromenland (Beneden-Leeuwen), Expeditie Over de Maas (Dreumel). Exposities, excursies of lezingen laten zien hoe bewoners eeuwenlang tussen de rivieren geleefd hebben.

Het Verhaal tussen Maas en Waal is ontwikkeld om het gebied beter in beeld te brengen bij recreanten en toeristen. Musea en bezoekerscentra, maar ook recreatieve ondernemers, zijn daarmee gezamenlijk ambassadeurs van deze prachtige regio. Teksten zijn geschreven door historische verenigingen. Erfgoed Gelderland heeft het project ondersteund.