Addy de Graaf.
Addy de Graaf. Foto: John van Gelder

Wandelen in Maas & Waal: deel 7

Algemeen

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer trekken we er met Addy de Graaf van IVN op uit in de Afferdense en Deestse Waarden.

Vanaf de Veerdam in Druten, deels over de Waalbandijk en deels buitendijks kan de wandelaar genieten van dit onderdeel van het Natura 2000-gebied ‘Rijntakken’, dat door Staatsbosbeheer beheerd wordt. De vrij toegankelijke route, ongeveer 10,5 kilometer lang, voert langs cultuurhistorische objecten zoals boerderij De Drie Waaien, het Theekoepeltje en de vlamovensteenfabriek. Ook voor kinderen is er veel afwisselends te zien. Via de IVN Routes app wordt uitleg gegeven over onder andere de nevengeul en de zogenoemde pioniersplanten. De wandeltijd bedraagt ongeveer drie uur.

Bij de officiële opening vorig jaar werd al gewezen op de vele soorten planten, vogels, vissen en amfibieën in het gebied. De jaarlijkse hoge waterstand laat zaden achter, waardoor een diverse en wisselende plantengroei kan ontstaan die veel soorten insecten, zoals wilde bijen en vlinders aantrekt. In de nevengeul zijn veilige broedplaatsen gemaakt voor vissen en libellen, terwijl schuwe watervogels zoals visdiefjes, kunnen broeden op een eiland.

'In de zomer zijn er verschillende min of meer verscholen gebiedjes die intens naar munt ruiken, en het kan er bijzonder stil zijn. Het is gewoon heerlijk en rustgevend daar een poosje te verblijven en alleen maar te luisteren en te kijken', zegt Addy de Graaf van IVN Maas en Waal. 'Het pad is een mengeling van regionale cultuurhistorie en een zich nog deels ontwikkelende natuurbeleving. Ikzelf vind de dynamiek die de rivier laat ontstaan erg interessant.'
Wie dit pad wil lopen moet, wel goed te voet zijn en stevig schoeisel dragen. Rolstoelen kunnen alleen gebruikmaken van het dijktraject, dat tijdens hoog water ook het enige beloopbare deel van de route vormt. Voor honden geldt een aanlijnplicht, in verband met jonge dieren en nesten.