Expositie 75 jaar Vrijheid.
Expositie 75 jaar Vrijheid. Foto: Tilly Kuus-Liefkens

Bezoekerscentrum weer open voor publiek

Algemeen

HEEREWAARDEN - Bezoekerscentrum De Grote Rivieren aan de Langestraat is vanaf 1 juli weer open. Een nieuw aquarium met levendige jonge steuren, een expositie over oorlog en bevrijding en een terugblik naar het verleden met de Klas van Toen vormen de publiekstrekkers. Belangstellenden dienen vooraf te reserveren.

De herdenkingsexpositie 75 jaar vrijheid is voor het eerst te zien op zondag 5 juli van 14.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en belicht de periode van 1940 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in Heerewaarden en omgeving. Indrukwekkend is het overzicht dat is gewijd aan het neerstorten van een AVRO Lancaster Bommenwerper in juni 1944 net voorbij het dorp richting Sluis Sint Andries. De expositie in de tentoonstellingsruimte van het centrum roept bewondering op voor de moedige verzetsstrijders en toont creatieve huisvlijt zoals een ‘bevrijdingsblik’, een kruik gemaakt van een granaathuls en een bevrijdingsrok. Tevens is geheel in de sfeer van de jaren veertig een Klas van Toen ingericht. In het klaslokaal zijn oude schoolfoto’s te zien, waarbij de vraag is wie de scholieren uit vroeger tijd (her)kent?

Het centrum hanteert de geldende RIVM maatregelen, daarom is vooraf reserveren voor een bezoek vereist, dat kan via de website https://bcdegroterivieren.nl/contact/reserveren/ of via 0487-57 28 31/06 16 25 94 93. Voor alle activiteiten geldt een toegangsprijs van 7.50 euro, donateurs betalen de halve prijs.