Scheepswerf Ravestein in Deest.
Scheepswerf Ravestein in Deest. Foto: John van Gelder

Scheepswerf Ravestein toekomstbestendig

Algemeen

DRUTEN - Het Drutense college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met de bestemmingsplan-herziening 'Scheepswerf Ravestein - Deest’. De scheepswerf aan de Waalbandijk in Deest moet volgens haar directie toekomstbestendig(er) gemaakt worden door uit te breiden, bedrijfsprocessen efficiënter te maken en de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.


De uitbreiding heeft als doel grotere constructies te kunnen vervaardigen, waarmee wordt ingespeeld op de vraag vanuit de markt. Daarnaast vergroot dit de concurrentiepositie van het bedrijf ten opzichte van de zogenoemde lagelonenlanden. Voor deze moderniseringsslag is een herziening van het bestemmingsplan nodig en moeten diverse bevoegde instanties een vergunning dan wel ontheffing verlenen.

De weg naar een bestemmingsplanherziening is pittig. Om alle hobbels weg te nemen werkte de gemeente nauw samen met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, de Veiligheidsregio Gelderland Zuid, Waterschap Rivierenland en de provincie.

Gelegaliseerd

Als de gemeenteraad het advies overneemt dan mag Ravestein aan de slag met het gedeeltelijk vervangen/uitbreiden van de hellingloods. Het gedeelte van de Jan Ravesteinhal, dat in 2013 illegaal gebouwd werd, wordt dan alsnog gelegaliseerd. Ook mag die hal verlengd worden en is de bouw van een nieuwe opslag- en productieloods toegestaan.

Verplichte bijdrage

De toekomstbestendige plannen kreeg Ravestein niet zomaar in de schoot geworpen. Er is sprake van een zogenoemde anterieure overeenkomst. Dat betekent dat Ravestein zich verplicht tot het betalen van een bijdrage in de kosten die door de gemeente gemaakt moesten worden om de bestemmingsplanherziening te realiseren. Al in 2018 werd 14.483 euro aan leges betaald. Nu volgt de nota voor ambtelijke uren: 8.133 euro. Voor bovenwijkse voorzieningen, ontsluiting, groenvoorzieningen en de aanleg van fietspaden, moet de werf ruim 21.000 euro betalen.