Ex-wethouders blikken terug op coalitiebreuk: ‘Machtspolitiek door BN&M’

Algemeen

BEUNINGEN - 'Het is pure machtspolitiek wat BN&M in de afgelopen weken heeft laten zien.' Zowel oud-wethouder van de VVD Henk Plaizier als de vertrokken CDA-wethouder Pim van Teffelen zijn eensgezind over de werkwijze van hun voormalige coalitiepartner.

De twee wethouders werden aan de dijk gezet na een conflict over zon- en windenergie tussen de fracties van de drie partijen. Beuningen Nu & Morgen zorgde niet alleen voor de coalitiebreuk maar had ook in extreem korte tijd weer een nieuw college geformeerd.

Verbaasd
Beiden zagen de breuk van tevoren niet aankomen en vooral Henk Plaizer was nog meer verbaasd over hoe het eraan toeging na de breuk. 'Het is natuurlijk gebruikelijk dat een partij die het vertrouwen opzegt de andere partijen de ruimte gunt een nieuwe coalitie te vormen. Maar bij BN&M gaat alles anders', zo verzucht Plazier.

Beide ex-wethouders verbazen zich ook over de houding van GroenLinks, D66 en Partij van de Arbeid. 'Wat mij zo gestoord heeft na de coalitiebreuk is dat alles al in kannen en kruiken leek', zo zegt Van Teffelen. Plaizier is voorzichtiger maar komt eigenlijk tot dezelfde conclusie: 'Als andere partijen niet eens een gesprek willen zou je dat kunnen gaan denken.'

Plaizier vraagt zich ook af waarom er een vierde wethouder nodig was in de persoon van Sijmen Versluijs: 'Mij is nut en noodzaak daarvan nog niet aangetoond.'

Vooruitblikken op de verkiezingen van 2022 willen de voormalige wethouders niet. 'Maar het worden wel de meest interessante verkiezingen in lange tijd', zo stelt Henk Plaizier.

Voor Henk Plaizier die eind september de pensioengerechtigde leeftijd behaalt is wel duidelijk wat hij gaat doen: 'Ik ga terug de gemeenteraad in en we gaan constructief oppositievoeren. Daarnaast ben ik nog trouwambtenaar en hoop dat na de coronacrisis weer op te pakken.'

Pim van Teffelen stopte met zijn baan voor Koninklijke Horeca Nederland om wethouder te worden en zit nu werkloos thuis: 'en dan is het ontzettend waardeloos dat je de klus niet kan afmaken'.

Door Patrick Huisman