Fox is blij met zijn nieuwe chillplek.
Fox is blij met zijn nieuwe chillplek. Foto: Archief De Maas&Waler

Tips voor het paasweekend

Algemeen

Van buiten naar binnen

MAAS EN WAAL - Gezondheid is het grootste goed, dat zal waarschijnlijk iedereen onderstrepen. Daarom zijn de maatregelen die het RIVM heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus de komende tijd van levensbelang.

Dat betekent onder andere dat scholen, horeca, openbare gebouwen en pretparken dicht zijn, in ieder geval tot en met 28 april, en dat iedereen zo veel mogelijk thuiswerkt en thuis blijft. Een familiebezoekje of verjaardag is voorlopig ook niet meer aan de orde. Laat staan een bezoek aan een autoshow of meubelboulevard, wat veel mensen rond Pasen ondernemen.

Nu de meeste mensen dus zo veel mogelijk binnen zijn, of bij mooi weer in de tuin, kan behalve het gemis van familie en vrienden, verveling op de loer liggen. Tijd voor wat tips voor activiteiten in en rondom het huis. Voor de hand liggen natuurlijk paaseieren verstoppen of juist zoeken, bordspellen, tikkertje, stoelendans, sjoelen, verstoppertje spelen en stand in de mand (wie kent dat spel nog?). Je zou ook kunnen overwegen om samen een grote muurschildering te maken, binnen of buiten. Maak samen een ontwerp en ga gezellig aan de slag met kwasten en kleuren. Samen een wifichillbuitenbank maken van oude pallets is tevens een grappige activiteit. Op internet staat veel ontwerpen, maar zelf bedenken is nog leuker. En van wat oude lappen maak je zo gezellige kussens zodat jullie ontspanmoment gegarandeerd is.
Een andere optie is om de huiskamer anders in te richten. De bank aan de andere kant, de tafel in een andere hoek, oma's klok een stukkie naar links en schilderijenwissel. Misschien staan er nog spullen op zolder waarmee je een andere sfeer kunt creëren, zoals een oud servies of aparte lamp. En overbodige spullen kunnen juist weer voor een tijdje naar zolder. Even een andere dimensie in je huis, een frisse wind. Een iets extremere variant is slaapkamerruil.

Met een boekenkast kun je zeker verveling tegengaan. Lezen is voorspelbaar, maar zet de boeken eens op kleur of op alfabet, kies uit titel of schrijver. Of zet ze op datum van verschijning. Nog een leuke: zet ze op grootte, van klein naar groot in hoogte of breedte, andersom of als in een golf.

Liever zin in een feest, organiseer dan een in-house-dance-party. Wie is vandaag de dj? Meubels aan de kant, versier het huis. En bij een feest hoort natuurlijk taart. Je kunt gezellig samen een taart bakken of bestellen bij een van de lokale winkeliers. Van bakken is de stap naar braden en koken zo gemaakt. Trek lootjes wie er vanavond kookt en trek ook lootjes welk gerecht het wordt. Worden het pannenkoeken, een rijsttafel, een paasdiner of stamppot? Of laat je verrassen en laat een heerlijk diner thuisbezorgen, bijvoorbeeld via Maas en Waal thuisbezorgd. Veel winkeliers bezorgen momenteel, van de boodschappen tot complete maaltijden.

Zo maar wat ideeën om deze tijd door te komen en misschien brengen ze je weer op andere ideeën voor binnen of je beperkte buiten.

Door Anne-Bregtje Schelfhout