Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Babbels

Algemeen

Pandemie perspectief

Deze dagen krijg ik als eindredacteur van een Brabantse omroep verhalen te horen over corona die dwars door je ziel snijden. Al die ellende zorgt naast verdriet ook voor een bizar soort pandemie perspectief.

Ineens heeft het gesteggel rond de fusie van Wijchen en Druten wat minder mijn aandacht. Het nieuws dat de regering ’t vertikt de granulietstort bij Over de Maas stil te leggen maakte ook weinig indruk. Zelfs die belachelijke raadsvergadering afgelopen dinsdag in Beuningen maakte me niet boos. Ik heb de wanvertoning even aangezet, maar vond het NOS Acht Uur Journaal op dat moment belangrijker.

Nu we een paar dagen verder zijn, kom ik er toch op terug. Dat moet, want er is wel degelijk iets aan de hand. Burgemeester Bergman liet de raadsvergadering gewoon doorgaan. Of dat onder druk was van de nieuwe coalitiepartijen die graag de nieuwe wethouders geïnstalleerd zagen weet ik niet. Ik vind het ook niet belangrijk.

Wat ik wel weet is dat de voltallige oppositie weigerde te komen. Die beslissing zal een mix geweest zijn van coronavirusvrees en mogelijk een pesterijtje van SP, VVD en CDA vanwege de coalitiebreuk en de komst van dit nieuwe college. Maar ook die motieven vind ik niet belangrijk.

Belangrijk is dat burgemeester Bergman het niet voor elkaar krijgt de kikkers in de kruiwagen te houden. Zowel bij de coalitiebreuk als bij deze raadsvergadering zonder oppositie. Onder haar voorgangers Zijlmans of Van Eert was dit onbestaanbaar geweest.

Maar die waren dan ook bereikbaar voor de raadsleden en lieten niet hun raadsgriffier het werk opknappen, zoals Daphne dat nu doet. Bergman heeft geen tijd, want ze is ‘te druk met corona’.

Ik weet dat er zogeheten ‘burgemeestersklasjes’ zijn voor nieuwe burgemeesters. Zou Daphne er nu juist een paar overgeslagen hebben of blijft ze steeds zitten? Die waar het gaat om de ‘menselijke maat’ heeft ze in ieder geval totaal gemist.

Door Patrick Huisman