Patrick van der Mark met zijn Scania 143.
Patrick van der Mark met zijn Scania 143. Foto: Ger Loeffen

De Scania 143-400 3 serie van Patrick van der Mark

Algemeen De auto van...

Van der Marks Scania 143-400 3-serie is met z’n bijna 30 jaar niet eens zo oud. ‘Toen ik 18 jaar was kwam ik in de zaak bij mijn vader. Ik ben begonnen in deze vrachtwagen. En hij rijdt nog steeds. Dat is bijzonder’, vertelt Van der Mark.

Ruim 30 keer is ‘ie de aarde rondgereden. Dat is een aardige afstand, maar voor een vrachtwagen niet uitzonderlijk. De laatste jaren lijdt de vrachtwagen een wat rustiger leven.

De vrachtwagens van Handelsonderneming Patrick van der Mark uit Beuningen rijden dagelijks kriskras door West-Europa. Daarin vervoeren zij bio-afval, zoals snoeihout, gemaaid bermgras en houtsnippers. Ook wordt veel paardenmest gereden. Dit gebeurt doorgaans met zeer moderne combinaties. Een tiental opleggers en bakwagens met aanhanger.

Naast dit transport heeft Van der Mark ongeveer 60 losse open containers staan ‘tussen Brussel en Bremen’, vertelt Van der Mark in zijn kantoor aan de Hommelstraat in Beuningen. Hij vervolgt: ‘Deze worden gebruikt door klanten om hun bio-afval te storten. Met grijpers op onze vrachtwagens worden deze op afroep geleegd. Maar ja, soms wordt zo’n container beschadigd en moet worden vervangen. En dan komt onze bejaarde Scania in beeld.’

Gerestaureerd

De ‘143-400’ is in 2017 namelijk helemaal gerestaureerd en voorzien van luchtvering, en is uitgerust met een modern containersysteem. Hiermee kunnen de containers op de platte bakwagen worden getrokken. Van der Mark: ‘Voor het restaureren hadden we een jaar uitgetrokken. Een deel van het chassis is vervangen met nieuwe draagbalken. De cabine is opnieuw gespoten en aan de binnenkant bekleed.’

‘We gaan er regelmatig mee naar shows voor oldtimers. Deze 3-serie trekt dan altijd veel bekijks. Vooral door kenners. Vooral voor mij is het een bijzondere wagen’.

Door Ger Loeffen