Afbeelding
Foto: John van Gelder

Inspraakavond Levendig Leeuwen goed bezocht

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN -  Ruim honderd Maas en Walers  namen maandagavond 27 januari  de gelegenheid te baat om in het  gemeentehuis van Beneden-Leeuwen hun mening te geven over de herinrichting van het winkelgebied en omgeving.  

Het gemeentehuis was voor de gelegenheid omgetoverd in vijf deelprojecten: de Molenlaan, de Wielstraat, de Sportlaan, het Dorpsplein en de Zandstraat.  Wethouder Ans Mol (o.a. mobiliteit, ruimtelijk en openbaar beheer) nodigde in een inleidend filmpje de bezoekers uit met een kritische blik en opbouwende ideeën te komen, wat is er goed en wat kan er beter. En zegt de wethouder later op de avond: 'ik hoop zo dat mensen ook over hun eigen belang stappen en creatief meedenken voor de hele buurt, out-of-the-box'.  Aan de wethouder en haar ambtenaren lag het in ieder geval niet, ze mengden zich actief in het publiek.

Op de projecttafels schreven de bezoekers kleurige papiertjes vol: meer groen, wél eenrichtingverkeer, vooral géén eenrichtingverkeer, de kwaliteit van het wegdek is belabberd, zeker voor rolstoelen en rollators, voldoende parkeerruimte voor het winkelende publiek maar ook voor de bewoners. Doorgaand verkeer verminderen. Alles laten zoals het is, alleen opnieuw bestraten. Blauwe zones. Auto te gast was ook een gebezigde term: auto's zijn altijd welkom, maar fietsers gaan voor. Een tunnel/parkeergarage onder het Dorpsplein haalde het op voorhand niet, te duur en te riskant voor de omgeving. Behalve schrijven, werd er ook veel gediscussieerd rond de plattegrondtafels, men was serieus in gesprek.

Wat vast staat: begin 2022 wordt het centrum van Beneden-Leeuwen aangepakt en  klimaatbestendig  gemaakt. De riolering wordt vernieuwd, met aandacht voor een betere regenwaterafvoer. Met de gegevens van de inspraakavond gaat de gemeente aan de slag om verder invulling te geven aan de herinrichtingsplannen. Eind juni worden bewoners en winkeliers opnieuw uitgenodigd voor een tweede inspraakrondje.  

Door Addy de Meij