Vrijwilliger aan het werk voor VLB.
Vrijwilliger aan het werk voor VLB. Foto: GER LOEFFEN

Het landschap zit in mijn hart

Algemeen

BEUNINGEN - De dresscode is simpel maar noodzakelijk: fel- oranje werkjas, broek met beschermende kniestukken, muts (liefst de oren bedekkend), werkschoenen of dito laarzen met stalen neuzen en handschoenen.

Het is een koude zaterdagochtend als een groep van tien aldus geklede mannen zich verzamelt bij de ingang van een wandelpad aan de westkant van landgoed Doddendael in Ewijk.

Geen vrouwen? 'Nee, helaas niet', zegt John Heemskerk, vrijwilliger van het eerste uur. 'Tot voor kort was er een dame bij die ook van aanpakken hield. Jammer genoeg moest zij afhaken.'

Deze groep mannen vormt de harde kern van het Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen. Het VLB werd op initiatief van wijlen Frans Gruwèl ruim veertig jaar geleden opgericht om iets te doen aan de vaak deplorabele toestand waarin het Beunings landschap toentertijd verkeerde. Enkelen uit de groep zijn al jaren lid en dragen actief bij aan het onderhoud van de natuur in de gemeente Beuningen.

De vrijwilligers werken op een aantal zaterdagen vanaf begin november tot begin april en houden zich bezig met het knotten van wilgen, het 'afzetten' van begroeiing langs wandelpaden, snoeien van verschillende meidoornhagen en het onderhoud van de eigen appelboomgaard met hoogstambomen waarvan het sap in het najaar in pakken wordt verkocht. Pure Beuningse natuur.

Natuurman John Heemskerk is dit jaar veertig jaar lid van het Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen. 'De natuur, het landschap zit in mijn hart, zegt John, 'ook voor deze mannen waarvan er maar een paar uit Beuningen komen.'

'Maar ook nu is onderhoud nog hard nodig', aldus Heemskerk. 'Voor Staatsbosbeheer heeft dit soort werk geen prioriteit. Als het niet wordt onderhouden, zal zo'n prachtig wandelpad binnen enkele jaren gaan overwoekeren en wordt het onbegaanbaar.'

Wil jij ook een paar werkschoenen aantrekken en op zaterdagochtend komen helpen? Stuur een mail naar vlbbestuur@gmail.com of bel: 024-67 79 450 of 024-67 71 028 www.vlbbeuningen.nl.

Door Ger Loeffen