Babbels

Algemeen Column Babbels

Ongehoord

Ook deze eerste column van het jaar gaat over De Groene Heuvels problematiek en de wijze waarop burgemeester Bergman van Beuningen met deze crisis omgaat.
En ja, het is een goed voornemen van me om in 2020 deze woningnoodramp te blijven belichten.

Dit keer laat OTTO van zich horen. Nee, niet het postorderbedrijf, maar het uitzendbureau. Een flink aantal van de arbeidsmigranten in deze regio woont namelijk op De Groene Heuvels omdat de organisatie de grootste moeite heeft deze mensen elders te huisvesten.

De meeste Nederlanders voelen zich te goed voor betonvlechten of seizoenswerk en nog meer Nederlanders wensen geen Pool of andere Oostblokker als buurman. Dus dan moet je bijna wel de illegaliteit in om legaal je brood te kunnen verdienen.
OTTO is niet onredelijk. Ze steunen het eerdere voorstel van De Groene Heuvels en de bewoners: gedoog de verhuur van huisjes nog zo'n twee tot drie jaar. Dan kan er gespaard worden voor de investeringen voor De Groene Heuvels als vakantiepark en OTTO heeft ondertussen de tijd om alternatieve woonplekken voor haar arbeidskrachten te vinden.

Wie de burgemeester een beetje kent, weet dat dergelijke redelijke voorstellen ongehoord blijven. Bergman wijst het plan in de Gelderlander van de hand omdat het vakantiepark 'geen fatsoenlijke huisvesting' zou bieden. Best bijzonder als je er wel toeristen in wil stoppen, maar goed.

Ook lees ik dat Bergman het probleem van huisvesting van arbeidsmigranten 'regionaal' wil aanpakken. Ze vertelt er alleen niet bij wat ze daar tot nu toe zelf al aan gedaan heeft. Maar ach, een half jaar is ook best kort om zo'n structureel probleem aan te pakken.

Hoe lang laat de Beuningse gemeenteraad dit nog doorgaan? Tot de eerste tentjes van verdreven bewoners echt voor het gemeentehuis staan?

Het eerste goede voornemen lijkt me een motie van afkeuring voor dit harteloze beleid. Of zijn ook voor de gemeenteraad de bewoners van De Groene Heuvels tweederangsburgers?

Door Patrick Huisman