Afbeelding
Foto: Marion Arts

Succesvolle eerste Roze Dag in gemeente Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - Zaterdag 14 december was de eerste Roze Dag in de gemeente Beuningen. Loco-burgemeester Piet de Klein opende de middag, georganiseerd door de Beuningse Ricardo Brouwer, in MFA 't Hart te Ewijk. Onder andere Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland, en de Belgische politiek wetenschapper Rémy Bonny spraken tijdens het symposium wat werd afgesloten met de theatervoorstelling 'Don't Drag Me Down' van drag queen Emily Salvia.

Brouwer nam het initiatief voor de Roze Dag om extra invulling te geven aan een eerder aangenomen motie van de gemeenteraad om ieder jaar op Coming Out Day de regenboogvlag te hijsen. "De vlag hijsen is een mooi teken van zichtbaarheid, maar ook symboolpolitiek" betoogt Brouwer. "Ook inhoudelijk kan en moet en nog heel wat gedaan worden, zeker in kleinere gemeenten." Wethouder De Klein sloot zich daarbij aan: "Goed dat dit juist in onze gemeente georganiseerd wordt. Je ziet dit soort initiatieven vaak in grote steden en kleinere gemeenten blijven hierin vaker achter."

Brouwer zelf sprak over de Nederlandse LHBTI-emancipatie van de 19e eeuw tot op heden. Astrid Oosenbrug nam de aanwezigen mee in de huidige stand van zaken en de werkwijze van het COC als LHBTI-belangenorganisatie. Het symposium eindigde met de Vlaamse politiek wetenschapper Rémy Bonny die een aantal onthutsende onthullingen deed over de invloed van Rusland op LHBTI-politiek in EU-lidstaten.

Om de dag af te sluiten speelde de Bredase drag queen Emily Salvia, in het dagelijks leven Luuk van de Ven, de theatervoorstelling 'Don't Drag Me Down'. In deze voorstellingen wisselen persoonlijke monologen zich in rap tempo af met muzikaal vermaak. Met ruim 45 bezoekers is Brouwer tevreden over de eerste editie van de Roze Dag. "Er zijn al een aantal geïnteresseerden om dit initiatief verder mee op te pakken en te organiseren. Wat mij betreft komt er volgend jaar zeker een tweede Roze Dag in onze gemeente."

Afbeelding
Afbeelding