Afbeelding
Foto: brandweer

Brandweer zoekt speurneuzen

Algemeen

MAAS EN WAAL - Donderdag 26 september is de start van de brandpreventieweken. Dit jaar is het thema: Brandweer zoekt speurneuzen, in de leeftijd van 9-12 jaar.

De brandweer ziet namelijk een toename van woningbranden door accu's en opladers. Met het thema worden kinderen uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat juist kinderen tussen 9 en 12 jaar actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80% van deze kinderen maakt regelmatig gebruik van mobiele devices. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico's van foutief opladen van een mobieltje.

Online game leert kinderen brandveilig gedrag
Door middel van een interactieve game ontdekken de kinderen hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan. De kinderen gaan als echte speurneuzen aan de slag om de oorzaak van een woningbrand te achterhalen. In deze game komen de drie elementen van de branddriehoek terug en is er ruim aandacht voor de rol die apparaten kunnen spelen bij het ontstaan van brand. Tijdens het spelen van de game leert de jeugd alles over het ontstaan en voorkomen van deze branden. De game eindigt met het maken van je eigen vluchtplan: wat doe jij als je huis in brand staat? De game staat op: www.brandweerzoektspeurneuzen.nl