Foto: Ger Loeffen
Foto: Ger Loeffen Foto: Ger Loeffen

Alzheimer Café Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - Je hebt een vork in je hand. Voor je staat een bordje boerenkool met rookworst. Met uitgebakken spekjes. Je kijkt ernaar, en nog eens naar de vork. Je kijkt weer naar het bord en weer naar je vork. Je staart voor je uit en je weet absoluut niet wat je met die vork en dat bordje eten kunt doen. Dan komt er een heel leuk meisje bij je aan tafel zitten en vraagt: 'Zal ik u even helpen met eten, opa?' Je herkent de stem. Ineens is er een spaarzaam helder moment. Een traan valt op de rookworst... 

In de gemeente Beuningen wonen ongeveer 430 mensen met een vorm van dementie. Als je bedenkt dat om ieder mens een 'schil' zit van acht tot tien personen van direct betrokkenen, zoals partner, kinderen en kleinkinderen, dan betekent dat, dat er in de dorpen Weurt, Beuningen, Ewijk en Winssen ongeveer 4000 mensen zijn die dagelijks met dementie en de gevolgen daarvan worden geconfronteerd. Dat is één op de acht inwoners. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende jaren zal toenemen.

Breinaandoening

Dementie is een breinaandoening waarbij delen van de hersenen langzaam worden vernietigd. Bij ieder mens met dementie verloopt dat proces verschillend. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of helemaal niet meer uitvoeren. Het gaat dan om handelingen als zich aankleden, eten koken of simpelweg een boterham smeren, op tijd een medicijn innemen, of het betalen van rekeningen.

Voorlichting

De gemeente Beuningen geeft veel voorlichting over dementie. Sinds enkele jaren wordt elke tweede maandag van de maand het Alzheimer Café Beuningen gehouden, waar mensen met dementie, hun partners, kinderen en kleinkinderen in alle openheid met elkaar kunnen praten over de nieuwe fase in hun leven met dementie.
Dit gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers die daarvoor speciaal zijn getraind door de landelijke organisatie Alzheimer Nederland. Er worden deskundige sprekers uitgenodigd en er is veel ruimte voor het stellen van vragen en ervaringen te delen.

Alzheimer Café

Het eerstvolgende Alzheimer Café Beuningen vindt plaats op maandag 14 oktober in vergader- en flexwerkcentrum Droom! Beuningen aan de Schoenaker 10 in Beuningen. Onderwerp is dan Mantelzorg. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Afsluiting rond 21.30 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ger Loeffen is als vrijwillig gespreksleider verbonden aan het Alzheimer Café Beuningen.

Door Ger Loeffen