Kerk in Winssen.
Kerk in Winssen. Foto: Ruben Schiks

Kerk Winssen: nieuwe invulling met wonen en horeca

Algemeen

WINSSEN – Een combinatie van wonen, horeca en maatschappelijke functies. Dat is één van de ideeën voor de invulling van de kerk in Winssen die begin 2020 dichtgaat.

Het teruglopende kerkbezoek is daarvoor de oorzaak. Op een bijeenkomst in de H. Antonius van Padua kerk in Winssen werden de bezoekers geïnformeerd over de stand van zaken. Niet alleen neemt het bezoek en gebruik van de kerk af, maar ook het aantal vrijwilligers dat actief is voor de parochie loopt terug en er is weinig aanwas van jongeren.

Zo is sinds 1993 het aantal dopelingen met 75% is teruggelopen. In 2018 waren er slechts twee kerkelijke huwelijken in de gehele parochie Johannes XXIII, dus in alle vier de kerkdorpen tezamen. Het aantal bezoekers dat de mis in Winssen nog tweewekelijks komt bezoeken ligt rond de 25. Ook de financiële situatie laat het niet meer toe om vier kerkgebouwen open te houden.

Omdat het kerkbestuur het beeldbepalende gebouw in het dorp wil behouden, wordt er dus gedacht aan een nieuwe invulling. Er zijn al schetsen gemaakt van de mogelijke invulling van de gebouwen. Voor de kerk is een mogelijke invulling een combinatie van wonen, horeca en maatschappelijke functie. Door de hoogte van het gebouw kan er eenvoudig een verdiepingsvloer worden aangebracht om zo de ruimte optimaal te gebruiken. Het kapelletje bij de achterste kerkdeur blijft bestaan. Dit wordt namelijk veel bezocht en deze functie wil men intact laten. Ook het Heilig Hart beeld buiten de kerk zou behouden moeten blijven.

De komende tijd gaat men in diverse commissies verder met de toekomstplannen.

Door Patrick Huisman