Adriaan Maters voor molen De Haag.
Adriaan Maters voor molen De Haag. Foto: Joep Oerlemans

Beuningse lente ommetje

Algemeen

BEUNINGEN – De tweede editie van het lente ommetje komt eraan. Het culturele evenement vindt plaats op zaterdag 18 mei om 19.30 uur en start bij dorpshuis De Lèghe Polder. Het is een cultureel initiatief dat georganiseerd wordt door Theater de Molen, Bibliotheek Beuningen en vrijwilligers. De wandeltocht gaat door Beuningen en komt langs karakteristieke panden en locaties in het dorp. Er zijn tien punten waar telkens een ander optreden is: muziek, dans, zang, gedicht en verhaal.

Adriaan Maters is een van de medewerkers bij het lente ommetje. Hij heeft veel kennis van en passie voor de geschiedenis van Beuningen. 'Het bestuur heeft mij gevraagd om informatie over de historie van de locaties op te schrijven, zodat vrijwilligers aan bezoekers wat meer kunnen vertellen over de historie van het betreffende pand. Met geschiedenis bezig zijn, is mijn hobby. Ik ben ook actief bij Historisch Besef Beuningen.' De kennis die Maters heeft over de historie van Beuningen komt onder andere doordat hij heeft meegewerkt aan de uitgave van het boek 'De Nije Weg'. Maters verzorgde de foto's en nam interviews af. Het boek is uitgegeven door Historisch Besef Beuningen.

Locaties

'Tijdens het ommetje komen we langs typerende gebouwen voor Beuningen. Onder andere molen de Haag en het gemeentehuis komen aan bod. Het voornaamste doel is om de mensen een kijkje te geven in hoe Beuningen vroeger was. Bij het gemeentehuis bijvoorbeeld laten we een foto zien hoe dit er in het verleden uitzag. Eigenlijk was dit de villa van de familie Beyer. De gemeente kocht deze op en vestigde zich hier. Telkens werden er stukjes aangebouwd. Als je goed kijkt, kan je aan de voorkant nog steeds de erker van de oude villa zien. Molen de Haag vind ik het meest typerend. De molen torent boven het dorp uit en is van een flinke afstand te zien, door de heuvel waarop die staat.'

Deelname aan het lente ommetje bedraagt vier euro p.p. Gelieve reserveren via www.theaterdemolen.nl.

Door Joep Oerlemans