Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Start stoomseizoen De Tuut

Algemeen

APPELTERN - Museum Stoomgemaal De Tuut opent het seizoen met een tentoonstelling over de geschiedenis van het stoomgebeuren. Op een achttal panelen wordt in heldere taal en met fraaie afbeeldingen het verhaal verteld van de uitvinding en de ontwikkeling van de stoommachine. Tevens krijgt de bezoeker een goed beeld van wat stoommachines voor onze maatschappij hebben betekend, en nog steeds betekenen.

'Na de introductie van de stoommachine volgde de mens niet langer het ritme van de natuur, maar, via de machine, het ritme en de regelmaat van de klok. Het gebruik van deze machines, die nooit moe werden, niet op vakantie hoefden en nooit staakten, maakte veel andere ontwikkelingen mogelijk en had een grote, werkelijk ongekende maatschappelijke invloed op velerlei gebied', legt Joep van den Brink, vrijwilliger bij het museum, gedreven uit. 'Met deze tentoonstelling laten we zien hoe de algemene welvaart dankzij de stoommachine in ons land met grote sprongen voorwaarts ging en in relatief korte tijd zelfs meer dan verdubbelde. Hierdoor veranderde de wereld aanzienlijk, ook in ons eigen Maas en Waal, waarmee we een duidelijke link proberen te leggen. In Nederland werd de stoomtechniek voornamelijk ingezet bij de aandrijving van gemalen, die het land droog hielden. Zo ook in Appeltern, waar in 1918 Stoomgemaal De Tuut werd gebouwd. Overigens, in het vroeger zeer arme Maas en Waal was Appeltern het laatste dorp in Nederland dat aangesloten werd op het elektriciteitsnet.

De tentoonstelling 'De stoommachine, de machine die de wereld en de mens veranderde' is vanaf 4 mei tot en met 1 november zes dagen per week te zien van 11.00 tot 16.00 (niet op maandag). Meer informatie: www.de-tuut.nl.

Door Ton van Hulst