Afbeelding
Foto: Kapelberg

Pasen begint in Bergharen met kruisweg op Kapelberg

Algemeen

BERGHAREN - Vrijdag 19 april a.s. is het Goede Vrijdag, de dag waarop de christelijke wereld herdenkt dat Jezus stierf aan het kruis na zijn laatste tocht naar de berg Golgotha. Volgens het Evangelie werd Hij daar gekruisigd en stierf aan de gevolgen daarvan. Op velerlei manieren wordt daaraan in de Goede Week aandacht besteed, zowel in als buiten de kerken. Veel plaatsen kennen een Passion van de bekende componisten of met de aansprekende liederen zoals die wordt opgezet voor de tv-uitzending van EO/KRO-NCRV.

In Bergharen is het al vele jaren de gewoonte om op Goede Vrijdag om 15.00 uur een meditatie te houden in het kruiswegpark van de Kapelberg. Er wordt over de zandheuvels gelopen langs veertien staties. Zingend, biddend en mediterend aan de hand van aansprekende teksten. Elke statie bevat een tableau dat de bekende Heumense kunstenaar Jac. Maris eind veertiger jaren van de vorige eeuw maakte. Begonnen wordt bij statie I met veroordeling door Pontius Pilatus en er wordt geëindigd bij statie XIV met de afbeelding van het neerleggen van het gestorven lichaam in een graf. Vrijwilligers spannen zich het hele jaar door in om het park toegankelijk te houden. Iedereen is dan ook weer van harte welkom.

Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan zal de kruisweg in de Sint Annakerk plaatsvinden. Daar zijn de afbeeldingen rond 1916 gemaakt door F. Knirsch uit Boxtel naar het voorbeeld van de Antwerpse schilder Janssen in de parochiekerk van Veghel.