Cobie Gommers uit Horssen was afgelopen zondag de 100ste nieuwe vriendin voor het museum Tweestromenland.
Cobie Gommers uit Horssen was afgelopen zondag de 100ste nieuwe vriendin voor het museum Tweestromenland. Foto: Museum Tweestromenland

Streekmuseum moet blijven volgens Sociaal Maas en Waal

Algemeen

MAAS EN WAAL - De fractie van Sociaal Maas en Waal maakt zich in een brief aan het Drutense college van B&W zorgen over het voortbestaan van het Maas en Waals Streekmuseum Tweestromenland.

Volgens SMW weet het streekmuseum jaarlijks een redelijk aantal betalende bezoekers en veel scholen te trekken. Omdat men te weinig financiële mogelijkheden heeft voor wisselcollecties, nemen de gewone bezoekersaantallen langzaam af. Diny Uitdehaag en Ton Ebben van SMW: 'Het mag toch niet gebeuren dat dit museum dat een heel mooi beeld geeft hoe de inwoners van Maas en Waal in vroegere tijden leefden, gaat verdwijnen. Het is van belang dat ons streekerfgoed, dat nu al jaren door het bestuur met vele vrijwilligers beheerd wordt, in stand blijft.'

Daarom vragen zij het college positief te reageren op een verzoek van de gemeente West Maas en Waal indien die met de gemeenten in Maas en Waal over het voortbestaan van het streekmuseum wensen te overleggen. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld maakt duidelijk dat er te praten valt over de bijdrage die Druten nu jaarlijks geeft, maar wacht voorlopig een uitnodiging van West Maal en Waal af. Het Drutense college vindt dat, nu het museum van de gemeente West Maas en Waal 5.000 euro extra heeft gekregen, er voldoende tijd en middelen zijn om samen te werken met andere partijen op het gebied van cultuurhistorie. Ook zal het bestuur de inkomsten en kosten meer in balans moeten brengen.

Vrienden van het museum

Museum Tweestromenland is een vriendenactie gestart. Voor 15 euro per jaar kunnen mensen vriend worden van het museum. Afgelopen zondag kon het museum de honderdste vriend verwelkomen.

Door Piet Zeeuwen