Afbeelding
Foto: Juniordebat

Juniordebat over duurzaamheid

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN -Woonstichting De Kernen heeft in nauwe samenwerking met Pax Christi College afgelopen donderdag een geslaagd Juniordebat georganiseerd over duurzaamheid. Om de vijftig deelnemende leerlingen goed beslagen ten ijs te laten komen werden ze in de ochtend op interactieve wijze betrokken bij het onderwerp. Wethouder Ton de Vree (Gemeente West Maas en Waal) leidde 's middags op enthousiaste wijze het debat in de raadszaal van het gemeentehuis.

De dag startte in D'n Dulper met vier gastsprekers die de leerlingen op een betrokken wijze meenamen in de wereld van duurzaamheid rondom huis, regionaal en universeel. Joris van den Bosch, leraar biologie, legde uit dat dit met meer dan alleen milieu te maken heeft. Vervolgens zette Marijke Hoogeland (De Kernen) de leerlingen aan het denken met behulp van een energiespel gevolgd door een workshop gegeven door Dorine Epping (ontwerper groene buitenruimtes). Tot slot liet Henri Janssen (De Kernen) zien hoe het Cool Nature project in het Leeuwse Veld een combinatie is van een natuurlijk speelveld en opvangplek van overtollig regenwater.

Op school werden de stellingen over onder andere het plaatsen van windmolens, verminderen uitstoot van CO-2 en afval scheiden uitgewerkt in zowel voor- als tegenargumenten. Tijdens het debat bleek dat leerlingen goed in staat waren om hun mening te onderbouwen. Alle reden om dit project in de komende jaren verder uit te breiden.