Afbeelding
Foto: John van Gelder

Jeugd loopt warm voor Drutenloop

28 mrt., 11:00 Sport

DRUTEN - 'De jeugd heeft de toekomst'. De tijdloze slagzin zingt ook bij de Drutenloop rond. Op 7 april gaat het hardloopevenement voor jong en oud weer van start. Jongeren een bouwsteen bieden voor een gezonde leefstijl, is voor de stichting een belangrijk onderdeel van hun missie. De laatste jaren bestond de helft van de deelnemers steeds uit jongeren. 'Zonder Actief Maas en Waal hadden we die aantallen niet gehaald', stelt Henk Reijnen, bestuurslid namens de Drutenloop.

Actief Maas en Waal zet zich namens de Drutenloop in op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Promotie en informatie moeten de jeugd warm maken voor een sportieve leefstijl. 'Kinderen zijn lastig te benaderen voor dergelijke evenementen. Scholen zijn daarom een belangrijke doelgroep', licht Mari Janssen Steenberg toe. Hij voorziet leerlingen van hardloopclinics. Waar hij de kinderen snufjes leert om optimaal te presteren tijdens de Drutenloop.

Jop (12), leerling van de Appelhof kent het nut van de clinics. 'Je leert je krachten verdelen, om niet meteen voluit te gaan'. Jop mag gezien zijn leeftijd meedoen in de categorie voor tieners, maar loopt liever samen met zijn jongere maatjes. Hij lijkt een lopend symbool voor de Drutenloop. Janssen Steenberg benadrukt nog eens: 'Samen sporten, plezier hebben, daar gaat het om'. De Appelhof wordt onder anderen ook nog eens vertegenwoordigd door Bas (10), Milan (9) en Sam (8). Als druktemakers in hun eigen klas zien de jongens de Drutenloop als de perfecte manier om hun energie kwijt te kunnen. 'Rennen vind ik sowieso gewoon leuk', zegt Milan. Bas weet dat het evenement niet alleen om de lopers gaat. 'Langs de kant staan allemaal mensen je aan te moedigen'. Ook Sam is blij met de juichende toeschouwers: 'Daardoor bouw je automatisch energie op', zegt hij. Het gratis ijsje na afloop noemt Sam als extra motivatie. 'Dat is fijn'.

Actief Maas en Waal verzorgt tot aan de start van de Drutenloop, op 7 april, hardloopclinics op alle basisscholen in de gemeente Druten. Wil jij ook meedoen? Tot en met 4 april kun jij je inschrijven, meer informatie op: www.drutenloop.nl.

Door Kevin van Buuren

Digitale krant