53.000 euro voor inloop GGZ Druten

Algemeen

DRUTEN - B&W van Druten hebben vorige week besloten een subsidie van 53.000 euro beschikbaar te stellen aan het RIBW Nijmegen en Rivierenland om de inloopvoorziening GGZ in Druten te organiseren.

Die inloopfunctie Geestelijke Gezondheidszorg is de meest laagdrempelige vorm van dagactiviteit voor mensen met ernstige psychiatrische problemen. De voorziening is ook bedoeld voor verslaafden en dak- en thuislozen. De inloop is in een pand aan de Klepperheide. In dit pand is ook de dagbesteding van Pluryn voor mensen met een lichamelijke/verstandelijke beperking. De inloop is vier dagen in de week open. Naast een professionele kracht zet men ook ervaringsdeskundigen in om de inloop betaalbaar te kunnen houden.

De inloop biedt tevens de mogelijkheid tot ontmoeting met lotgenoten. Juist voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is dit een belangrijk gegeven om te kunnen herstellen of in ieder geval stabiel te kunnen blijven functioneren. De inloop is een veilige haven.

Ook is de inloop in Druten in de regio de enige die geschikt is voor de doelgroep met ernstige psychiatrische patiënten (EPA). Daarom zijn er soms ook cliënten van buiten de gemeente die er gebruik van maken. Het RIBW bekijkt altijd met deze cliënten of uitstroom naar een voorziening in de eigen woonplaats mogelijk is. Deelname aan de inloop in Druten door deze cliënten is daarom zo veel mogelijk van tijdelijke aard. Omgekeerd geldt dat er ook Drutense inwoners gebruik maken van RIBW voorzieningen die andere gemeenten financieren.

Kosten

De totale kosten zijn 52.904 euro voor huur van het pand, personeel, overhead en training van vrijwilligers.

Door Piet Zeeuwen