Uitdagingen door droogte en hitte.
Uitdagingen door droogte en hitte. Foto: Reinier Jansen

Agrarisch Geluid van ZLTO

Algemeen

En de boer, hij ploegde voort

MAAS EN WAAL - De jaarkalender van 2018 begint sleets te raken, en steeds vaker worden afspraken op de nieuwe planning voor 2019 geschreven. ZLTO bladert terug, en kijkt ze naar wat er allemaal langs kwam dit jaar. En dat was veel. Een droge en hete zomer die we in tijden niet hebben gekend. Voor de boeren een uitdaging om genoeg gewas en fruit van een goede kwaliteit te oogsten. Al zijn de gevolgen niet meteen zichtbaar. De opgelopen schade verschilt per sector en ondernemer. Gelukkig zijn de boeren dit jaar gespaard gebleven van dierziekte uitbraken en kan de sector zich verder herstellen.

ZLTO heeft zich bezig gehouden met mooie ontwikkelingen in de sector. Enkele bedrijven mochten het Boert Bewust logo en certificaat gaan voeren. Met transparantie in hun bedrijfsvoering hebben ze het positieve imago van de boeren versterkt. En ongetwijfeld zullen meer bedrijven snel volgen. Ook is er een sterke lobby gevoerd om glasvezel in het buitengebied te krijgen. In 2019 moet dit gestalte krijgen en kan Maas en Waal ook daar profiteren van snel en betrouwbaar internet. Een must voor moderne bedrijven. Wat betreft de energietransitie zijn er concrete stappen gezet op weg naar duurzame energie in de vorm van zonne- en windenergie. Dorpsraden zijn betrokken in de plannen van ZLTO, om in een samenwerkingsverband tot een goede oplossing voor alle partijen te komen. Iedereen moet kunnen meeprofiteren van deze ingrijpende veranderingen. Want samen met de asbestsanering, zal dit een ander beeld van het buitengebied gaan geven.

Handen uit de mouwen

Er is veel informatie over het wel en wee van het boerenbestaan. Onder het kopje Agrarisch Geluid wordt u in de Maas&Waler op de hoogte gehouden van ontwikkelingen. Over bijvoorbeeld de energietransitie die in 2019 nog verder gestalte gaat krijgen. Gesprekken met politici, de gemeenten Druten en West Maas en Waal zijn gepland, aan de dorpsraden is hun visie gevraagd en energiebedrijven zijn betrokken in het proces. Middels het VAB beleid (Vrijkomende Agrarische Bestemmingen) wil ZLTO verrommeling van- en criminaliteit op het platteland tegengaan. Dat kan door asbestsanering en sloop van leegstaande stallen goed te organiseren. Politici van West Maas en Waal gaan met het ZLTO bestuur binnenkort op pad om drie agrarische bedrijven te bezoeken. Ze leggen de kansen en bedreigingen van hun bedrijf uit aan beleidsmakers. Wanneer college en raadsleden goed zijn geïnformeerd, kunnen ze gemakkelijker weloverwogen keuzes maken aan de bestuurderstafel. Verschillende agrariërs nemen een plek op de lijsten van de verschillende politieke partijen in om zo hun invloed op het te ontwikkelen gemeentebeleid te vergroten. Dit geldt ook voor de lobby die ze voeren met het oog op de aanstaande waterschapsverkiezingen.

ZLTO-jongeren

Ook is er dit jaar hard gewerkt om nieuwe leden te werven, en met succes. Er is een groep ZLTO-jongeren aan de slag gegaan om zelfstandig een programma te draaien. Deze jonge boeren en boerinnen stropen de mouwen op, om te werken aan een moderne en toekomstgerichte organisatie. En dat is nodig, want er is werk aan de winkel voor ZLTO. Ontwikkelingen in de agrarische sector gaan snel, volgen elkaar in een moordend tempo op en zijn allesomvattend.

Door Jeanette van Rossum