Henk Hage, winnaar Kaliber Cultuurprijs 2018.
Henk Hage, winnaar Kaliber Cultuurprijs 2018. Foto: Ger Loeffen

Henk Hage winnaar Kaliber Cultuurprijs 2018

22 nov, 16:30 Algemeen

BEUNINGEN - Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Beuningen heeft op voordracht van de jury bestaande uit Ben van Duin (voorzitter), Cees van Ingen, Suzanne van Emden, Diana Bijl en winnares van de Kaliber Cultuurprijs 2017 Sharon Vas uit de vijf genomineerden besloten om op 21 november 2018 de Kaliber Cultuurprijs toe te kennen aan Henk Hage. De Beuningse wethouder Henk Plaizier, die ook Kunst en Cultuur in zijn portefeuille heeft, maakte de winnaar bekend.

Henk Hage ontving tijdens een veelzijdige culturele avond in Theater de Molen in Beuningen een fraai gekalligrafeerde oorkonde uit handen van Klaas-Albert Veerbeek, penningmeester van de Stichting Cultuurprijs Beuningen. Jeroen Lever van Kaliber Adviseurs overhandigde de winnaar een cheque van 2.500 euro. De avond werd gepresenteerd door voormalig nachtburgemeester van Nijmegen Angela Verkuijlen en acteur en schrijver Erik Loeffen.

Het door Ben van Duin en Sharon Vas voorgelezen juryrapport maakte melding van de grote impact van het werk van kunstenaar Henk Hage. In het portrettenproject 'Bewaakte Ogenblikken' vertelt Henk Hage het verhaal van 88 long stay TBS'ers. Al schilderend heeft hij hun innerlijke gezicht vastgelegd, soms zo confronterend, dat je er nauwelijks naar kunt kijken. Een reeks die hij alleen kon maken doordat hij in het verleden zichzelf steeds opnieuw heeft geportretteerd. Henk Hage is een veelzijdig kunstenaar. Het long stay project is slechts één van zijn vele activiteiten. Hij werkt vanuit zijn atelier in Galerie De Gang in Beuningen. Tijdens exposities is hij al jaren de 'huismeester' en zorgt voor grote en kleine dingen. Altijd op de achtergrond
aanwezig. Een bijzonder kunstenaar, die met zijn werk verbindingen legt waar ze niet gezocht worden.

De overige genomineerden voor de Kaliber Cultuurprijs 2018 waren: Stichting Historisch Besef Beuningen, Theater Over & Weer, Koninklijke Muziekvereniging ULTO en het Plusklasproject 'De Overtocht'.

Digitale krant