Afbeelding
Foto: Gemeente Beuningen

Brede steun Beuningse raad voor Bergman als burgemeester

Algemeen

BEUNINGEN - De verschillende politieke partijen in de gemeenteraad van Beuningen reageren positief op de voordracht van Daphne Bergman als de nieuwe burgemeester. 'Waarnemend burgemeester Bergman zal een goed boegbeeld zijn voor Beuningen', zegt VVD-fractievoorzitter Karin Janssen. Zij verwoordt daarmee de algemene mening binnen de gemeenteraad.

D66-fractievoorzitter Roel Kuppens is zeer verheugd dat zijn partijgenoot Daphne Bergman de nieuwe burgemeester wordt. 'We zijn als D66 blij dat ze heeft gesolliciteerd. Ze heeft het afgelopen jaar als waarnemend burgemeester al laten zien dat ze haar mannetje staat in de raad en hart heeft voor de gemeente,' zo meent Kuppens.

Bergman is volgens CDA-fractievoorzitter Dave Preijers geselecteerd omdat zij de meest geschikte kandidaat is, en niet omdat zij vrouw is. Preijers: 'Zij is authentiek en gemakkelijk benaderbaar, ook voor de inwoners. Bovendien is ze vasthoudend in haar standpunten, hetgeen precies past bij de profielschets,' zegt Preijers.

Fractievoorzitter Jos Swartjes van de SP vindt dat Bergman het afgelopen jaar op een goede wijze leiding heeft gegeven aan de gemeenteraad. 'Tegelijkertijd geeft ze alle raadsleden voldoende de ruimte tijdens de vergaderingen,' aldus Swartjes.

'Dit is voor Beuningen uniek'
PvdA-fractievoorzitter Sijmen Versluijs, die voorzitter was van de vertrouwenscommissie, heeft de indruk dat de leden van de gemeenteraad tevreden zijn met Bergman als de nieuwe burgemeester. Fractievoorzitter Frans Houben van GroenLinks is blij dat Beuningen eindelijk een vrouwelijke burgemeester krijgt. 'Dit is voor Beuningen uniek. We hebben in het verleden wel enkele keren een vrouwelijke wethouder gehad en vrouwelijke fractievoorzitters', zegt Houben. Hij vindt dat Bergman wel goed past bij Beuningen en dat ze het de afgelopen periode goed heeft gedaan als waarnemend burgemeester.

Voordracht staat vrijwel gelijk aan benoeming
De 55-jarige Daphne Bergman is dinsdagavond officieel alleen nog maar voorgedragen door de gemeenteraad. Formeel moet minister Ollongren van binnenlandse zaken de benoeming van Bergman nog goedkeuren. In de praktijk gebeurt het vrijwel altijd dat de minister de aanbeveling van de desbetreffende gemeenteraad volgt.

Op 11 januari volgend jaar wordt Bergman in het gemeentehuis van Beuningen geïnstalleerd als nieuwe burgemeester.

Via mediapartner RN7