Pleidooi extra huisvesting voor starters

Algemeen

DRUTEN - In de wijk Tichellande in Druten moet zo snel mogelijk een wooncomplex voor één- en tweepersoonshuishoudens worden gebouwd, dat goed betaalbaar is voor starters. Dat plan lanceerde fractieleider Dini Uitdehaag van oppositiepartij Sociaal Maas en Waal donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering in de gemeenteraad.

Het college van B&W moet volgens haar bestuurskracht tonen door zo'n project voor een wooncomplex te laten realiseren door de Ontwikkelingsmaatschappij Druten-Oost C.V.

Tekort aan woonruimte voor jongeren

Uitdehaag wees er op dat veel mensen, en dan vooral jongeren, niet meer in staat zijn een eigen woning te kopen of te huren. Ze zijn dus aangewezen op een sociale huurwoning of een goedkopere huurwoning in de vrije sector, die er te weinig zijn, aldus Dini Uitdehaag. Zij had ook kritiek op het feit dat de gemeente Druten geen plan heeft voor mensen die kampen met grote schulden. De wet schrijft voor dat elke gemeente een plan heeft voor integrale schuldhulpverlening aan de inwoners. Wethouder Sjef van Elk antwoordde dat het college alle aandacht heeft voor deze problematiek. Hij kondigde aan (onder voorbehoud) dat de gemeenteraad waarschijnlijk dit jaar nog een beleidsplan schuldhulpverlening krijgt gepresenteerd, evenals een uitvoeringsplan.

Statushouders ontbreken in collegeprogramma

Raadslid Haci Aslan van Welzijn Druten was verbaasd dat er in het collegeprogramma 'Druten daagt uit' geen enkel woord staat over statushouders, nieuwkomers, of vluchtelingen. Terwijl deze groep mensen toch specifieke problemen kent. 'Er zijn meer onderwerpen waaraan we in 'Druten daagt uit' geen speciale aandacht besteden, zo zei hij. Volgens wethouder Sjef van Elk is er in Druten veel staand beleid met betrekking tot statushouders. 'Wat betreft huisvesting van statushouders lopen we volledig in de pas met andere gemeenten,' aldus Van Elk. Ook is er een speciaal project voor werkgelegenheid voor statushouders in samenwerking met het Werkbedrijf. Daarnaast geeft de gemeente financiële steun voor de inrichting van woningen en de inburgering.

Bron via Mediapartners RN7.