Runderen en paarden begrazen het gebied langs de Waal.
Runderen en paarden begrazen het gebied langs de Waal. Foto: Hans van Heiningen, Staatsbosheer.

De natuur regelt zichzelf

Algemeen

BEUNINGEN – De Beuningse uiterwaarden kun je omschrijven als een wat ruig, bloem- en dierrijk, half open landschap. Het gebied strekt zich uit over circa 120 hectare en loopt van Weurt tot aan de brug van Ewijk. De Rode Geuzen (runderen) en Konikspaarden die er lopen zorgen voor een natuurlijke begrazing. Zij zijn eigendom van Free Nature. Het gebied zelf hoort toe aan meerdere eigenaren.

'De waterveiligheid en natuurontwikkeling vormen eigenlijk de basis voor alle ontwikkelingen in dit gebied', aldus Lydie van Santen, boswachter in dienst van Staatsbosbeheer. 'Rijkswaterstaat stelt bijvoorbeeld als eis dat er niet te veel opstuwing ontstaat bij hoog water. De Konikspaarden en Rode Geuzen die hier lopen zorgen er samen voor dat het gebied niet te zwaar bebost wordt. Zo grazen de paarden het grasland kort en hebben de runderen een voorkeur voor houtige gewassen, zoals jonge bomen en struiken.

Begrazing
Beide diersoorten passen zich aan het Nederlandse klimaat aan en kunnen leven van voedselarme begroeiing. Door de begrazing wordt tevens het uitzaaien van snelgroeiende grassen geremd. Hiervan profiteren de bloemrijke kruiden. Hoog water brengt zaden mee, die later achterblijven en zich in de uiterwaarden ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de reuzenbalsemien, die door grazers weer worden gegeten.
De gewassen die bij de paarden en runderen niet hoog op de menulijst staan, komen andere diersoorten weer ten goede. Libellen, een verscheidenheid aan vlinders en andere insectensoorten gedijen hierdoor.

Wandelen en struinen
'Het is werkelijk prachtig om te zien hoe de natuur zichzelf regelt', merkt Lydie op. 'Het is belangrijk dat wij mensen deze processen niet verstoren.' Aan bezoekers wordt dringend verzocht om voldoende afstand van de dieren te houden en honden aangelijnd te houden. Afval achterlaten is uit den boze, want het kan schadelijk zijn als een dier daarvan gaat eten. Het gebied is bij uitstek geschikt om te wandelen en struinen. Het dijkmagazijn in Beuningen beschikt over veel informatie over het gebied en verzorgt met regelmaat excursies.

Door Elly Hagen