Drijfzand

Algemeen

Plannen bouwen op (drijf)zand, Beuningen heeft er al 35 jaar ervaring mee. Alleen daarom is de gemeente al tijden verzand in een financiële crisis. BN&M wethouder De Klein houdt die tragische traditie stug in ere.

Afgelopen week was er namelijk heuglijk nieuws: er komt een plan voor het nu nog vooral zanderige Asdonckterrein! Dat voorstel is letterlijk en figuurlijk dertien in een dozijn, want de laatste jaren zijn er minstens zoveel plannen geopperd.

Dit keer is het aan lokale ontwerpers Pieter Oosterhout en Wil Janssen om met een plan te komen. Ze krijgen de vrije hand, al heeft de gemeente wel wat randvoorwaarden. Het terrein moet sowieso een parkachtige omgeving worden mét woningen, zónder multifunctionele accommodatie én als het even kan een terras.

Wéér een nieuw plan? Van de kosten van al die vorige plannen hadden we hele leuke dingen kunnen doen, maar laat ik niet te kleinburgerlijk denken en het toekomstige voorstel afwachten. Al verbazen de gemeentelijke voorwaarden me wel.

Ten eerste: Waar gaan we evenementen als Beuningen on Ice houden? Ten tweede: Wie heeft bepaald dat een multifunctionele accommodatie er niet meer komt? Officieel heeft de gemeenteraad dat nog niet besproken, laat staan besloten... de wethouder roeptoetert dus maar wat.

En laten we niet vergeten dat de provincie heeft bepaald dat Beuningen maar beperkt woningen mag bouwen en zeker niet op het Asdonckterrein... En het geld moet juist van woningbouw komen. Wethouder De Klein is niet vies van drijfzand en een gokje. Hij hoopt dat, nu de huizenmarkt aantrekt, de provincie alsnog toestemming gaat geven voor de bouw van woningen op het terrein.

Hoop doet leven... Je koopt er alleen zo weinig voor. Op het gemeentehuis in Beuningen wordt de realiteit al ruim een derde eeuw genegeerd. Misschien moeten er de komende 35 jaar dan maar eens een ander slag wethouders aan het roer. We hebben nog 2/3 jaar tot aan de verkiezingen om dat te organiseren.

Dhr. E. van Wijk