Afbeelding
Foto: Wim Piels

Gemeentes schrijven brandbrief fileprobleem A50 aan minister Schultz

Algemeen

De gemeenteraden van Beuningen, Grave, Nijmegen, Oss en Wijchen hebben gezamenlijk een brief geschreven aan minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen. In die brief pleiten ze voor een zo spoedig mogelijke oplossing van het fileprobleem op de A50 tussen de knooppunten Bankhoef (Wijchen) en Paalgraven (Oss).

De brief is geschreven op initiatief van de gemeenteraad van Wijchen, die de betrokken raden en minister wijzen op de doorstromingsproblemen tussen Bankhoef en Paalgraven. Het fileleed leidt volgens de gemeenteraden regelmatig tot ongevallen door plotselinge ophoping van het verkeer, met aanzienlijke economische schade als gevolg. Daarbij wordt ook de leefbaarheid van dorpen die aan de A50 liggen zoals Hernen, Niftrik, Herpen en Ravenstein aangetast. De problemen doen zich al voor sinds 2013, toen de Tacitusbrug bij knooppunt Ewijk geopend werd.

Al eerder werd door een aantal gemeenteraden aandacht gevraagd voor het fileprobleem. De Provincie Gelderland heeft toen de problemen rond de knooppunten opgenomen in het Meerjaren Inversteringsplan van de provincie Gelderland. Eind 2015 stelde de Provinciale Staten van Gelderland 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van de knooppunten. De gemeenteraden roepen de minister in de brief op dit geld zo snel mogelijk in te zetten, om een permanent verkeersinfarct te voorkomen.

In de brief wordt ook gepleit voor het verbreden van de spoorbrug over de Maas bij Ravenstein. Treinen kunnen hierdoor minder vaak rijden, met overvolle treinen in de spits als gevolg. 'Het geheel staat de economische ontwikkeling van de regio Nijmegen-Oss-'s Hertogenbosch in de weg', aldus de gemeenteraden.