Eric Zondag (links) en Joyce van Swam (rechts).
Eric Zondag (links) en Joyce van Swam (rechts). Foto: Tik Hard

Eric Zondag Gelders kampioen tafeltennis

Algemeen

WAMEL - Eric Zondag (35) van tafeltennisvereniging Tik Hard uit Wamel, behaalde afgelopen zondag de enige titel die nog ontbrak in zijn prijzenkast.

Het is zondagmorgen 8 januari wanneer Eric Zondag zich, net als ieder jaar, aan het opladen is voor de Gelderse Kampioenschappen Tafeltennis. De afdelingskampioenschappen Gelre worden jaarlijks begin januari gehouden in de Jan Massink Hal in Nijmegen. Via een eerste ronde meerkamp gevolgd door een afvalsysteem, wordt uiteindelijk per klasse dé kampioen van Gelderland bepaald. Er wordt zowel een enkeltoernooi en een dubbeltoernooi gespeeld. Samen met zijn clubgenoten Amy Magnée, Joyce van Swam en Esther Zondag van Norel, reisde hij, de slaap uit zijn ogen wrijvend, af naar Nijmegen. Dit jaar achtte hij de kans klein. Hij was verkouden, niet fit en zat in een poule met eersteklassers en promotieklassers terwijl hij zelf 'maar' tweede klasse speelt.

Na diverse spannende partijen, werden er aan het einde van de dag vier finales gespeeld door Tik Hard. Clubgenoot Joyce van Swam speelde de finale van de Dames klasse D/E/F enkel én dubbel. Ze behaalde hierin twee keer de tweede plaats. Na zes pakjes zakdoeken te hebben vol gesnoten, wist Eric het voor elkaar te krijgen om niet alleen bij de Heren E enkel ver te komen, maar ook in het dubbeltoernooi samen met zijn dubbelpartner Wilfried van Elk van tafeltennisvereniging Trumelo uit Dreumel. De heren hadden zich via diverse spannende partijen weten te plaatsen voor de finale. In Erics dertiende partij van de dag, waren de tegenstanders net een maatje te groot. Ze werden tweede.

Erics viertiende partij was de spannendste. Hier was het hem om te doen. Met deze partij kon hij de titel Gelders Kampioen in zijn klasse in de wacht slepen. Hij moest uitkomen tegen Kevin te Braak, een speler die in de top van de eerste klasse speelt bij DSV RELAX uit Didam. In de poulefase had Eric nog van hem verloren. Wie het eerst drie partijtjes zou winnen, is kampioen. Eric kwam 2-1 achter en er was werk aan de winkel. Voor de thuisvolgers was inmiddels de live meekijken optie aangezet op Facebook van Tik Hard. Van alle kanten werd Eric dan ook aangemoedigd en.. het werkte. Nadat Eric zich had teruggevochten tot 2-2, stond hij in de beslissende set met 5-0 voor. Dit kon niet meer misgaan! Kevin kwam nog goed terug, maar na een paar spannende ballen was het zo ver, met een volmondige YES!, sleepte Eric de enige titel die nog ontbrak in zijn prijzenkast binnen; Gelders Kampioen. De wedstrijd is terug te zien via Facebook.