Afbeelding
Foto: Peter Eekelder

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog

Algemeen

DRUTEN - Het seizoen voor het aanplanten van hoogstamfruitbomen gaat binnenkort van start. De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen stimuleren graag in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) het aanplanten van hoogstamboomgaarden in het buitengebied. Dat doen zij via de actie 'Houd de Bongerd Hoog!' Wie in het buitengebied van een van deze gemeenten woont en graag een boomgaard rond zijn erf wil, kan zich opgeven voor deelname aan de actie.

Spelregels
Bij inwoners die deelnemen, worden de vijftien bomen op het perceel geplant. Voor een hoogstamboomgaard van vijftien stuks dient minimaal 1200 vierkante meter weiland of grasland beschikbaar te zijn. Locaties op zware komklei zijn uitgesloten van deze actie. Het aanplanten van de bomen wordt door de eigenaar zelf verzorgd, hiervoor ontvangt men instructies. Ook moet de boomgaard beschermd worden tegen vee. Belangstellenden kunnen kiezen uit bomen met handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. Hoogstamfruitbomen worden met subsidie aangeboden. De bomen zijn tijdens de uitdeeldag in februari/maart 2017 op te halen op een centrale locatie in de gemeente. Er is een beperkt aantal fruitbomen per gemeente beschikbaar. De stichting raadt aan om er op tijd bij te zijn. Let op: voor de gemeente Druten gelden andere spelregels, kijk hiervoor op www.landschapsbeheergelderland.nl

Hoogstamboomgaard
In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstambomen aan op hun perceel. Dit varieerde van boerenboomgaarden dicht bij huis voor eigen consumptie tot productieboomgaarden van 1 á 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op. Bewoners van het buitengebied kunnen meehelpen om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog. In de gemeenten Wijchen en West Maas en Waal was bij eenzelfde actie veel belangstelling en plantten bewoners afgelopen voorjaar maar liefst vierhonderd hoogstamfruitbomen op hun erven.