De nazomer is één van de mooiste periodes in De Tuinen
De nazomer is één van de mooiste periodes in De Tuinen Foto: De Tuinen van Appeltern

Oogstmarkt Fris en Fruitig toont het beste van De Tuinen

Algemeen

APPELTERN - Fris is het deze week niet, fruitig des te meer. De appels en peren stralen in het zonnetje, heesters dragen bessen en de eerste bomen trekken voorzichtig hun herfsttooi aan. Om een van de mooiste periodes in het tuinjaar te benadrukken houdt De Tuinen van Appeltern op 17 en 18 september de tuinmarkt Fris en Fruitig.

Het evenement vormt een extraatje op hetgeen er momenteel op tuingebied in het park te beleven is. Een aantal standhouders toont er seizoensaccessoires, hoveniers brengen frisse ideeën en de tuindienst van Appeltern toont spitsvondige decoraties gemaakt van fruit en allerlei zaken uit eigen tuin. Op het Oranjerieplein zijn oogstwaren, sappen, kruiden en jams te vinden. Ook een proeverijtje met 'gekke dingen', zoals eetbare vijverplanten, ontbreekt niet op het evenement.

Puur
'September is een heerlijke tuinmaand', vertelt Ben van Ooijen, eigenaar van De Tuinen van Appeltern. 'De weelde van de zomer is nu het best te zien. Planten zijn op de top van hun groei. Vruchten, bloemen en bessen geven de buitenruimte kleur. Het is de puurheid van de tuin die deze periode zo bijzonder maakt. En dat is wat we met dit evenement willen laten zien.'

Tweede bloei
Veel mensen denken dat wanneer de zomervakantie afgelopen is, ook het tuinseizoen voorbij is. Niks is minder waar, meent Van Ooijen. 'Dit is de tijd van de najaarsbloeiers, dahlia's, anemonen en asters. Sommige planten hebben een tweede bloei, zoals salvia en vrouwenmantel. Tel daarbij de heesters die bessen gaan dragen, de sierappels, en natuurlijk het 'gewone' fruit dat aan de takken hangt. Bovendien zijn er hier en daar al wat herfsttinten te zien. Die combinatie maakt de tuin op dit moment zo fantastisch om te beleven. Een nazomer wandeling door ons park prikkelt alle zintuigen', aldus Van Ooijen.

Fris en Fruitig vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 september. Bezoekers kunnen hun hart ophalen in het tuinenpark, struinen langs de diverse stands, genieten van proeverijen en deelnemen aan een workshop met fruit. Het park is deze dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.appeltern.nl.