Afbeelding
Foto: GGD Gelderland-Zuid

Gezonde voeding én vitamine D uit een potje

Algemeen

DRUTEN - Als het gaat om groente en fruit eten, zijn de senioren in Druten een mooi voorbeeld voor de jongere generatie. De gewoonte om hier dagelijkse genoeg van te eten zit er van oudsher goed in. Maar hoe zit het met vlees, melkproducten of voldoende vocht inname? Bij het ouder worden kunnen het dorst en honger gevoel afnemen, terwijl het lichaam vocht en bouwstoffen hard nodig heeft.

Weten
Op woensdag 13 Juli zaten een vijftigtal senioren in D'n Bogerd met belangstelling te luisteren naar het inspirerende verhaal van Esther van Beest, diëtiste in het land van Maas en Waal. De bijeenkomst is een initiatief van Stichting Meer Voor Mekaar, KBO Druten, GGD Gelderland-Zuid en de gemeente. Naast kennis over de nieuwe schijf van vijf vertelde Esther ook over wat er kan veranderen in je voedselbehoefte als je ouder wordt. En dat kleine aanpassingen in het eetpatroon er voor kunnen zorgen dat men alle voedingstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Maar ook het belangrijke advies voor vrouwen van 50+ en mannen van 70+ om dagelijks een vitamine D supplement in te nemen. De enige vitamine die we niet voldoende uit voedsel kunnen halen of op een andere natuurlijke manier aanmaken.

Delen
Maar weten is nog niet meteen anders doen. Vandaar dat woensdagmiddag de senioren aan de ronde tafelgesprekken vooral tips uit eigen leven met elkaar hebben gedeeld. Tips over vast eetpatroon, klaarzetten wat je die dag gaat eten en drinken, tot na iedere toiletgang een glaasje water drinken, werden onderling uitgewisseld. Het blijkt vooral ook belangrijk te zijn elkaars gezelschap op te zoeken en samen te eten. Vaak is ook voor een ander koken meer motiverend dan alleen eten en koken.

Doen
Om niet alleen te praten over gezonde voeding, maar ook de theorie in praktijk te brengen, verzorgde de VITA-groep van het RIBW voor de gezonde snack tijdens de pauze. Heerlijke schalen met ananasspiesje, druiven en meloen vervingen die middag de traditionele koekjes bij de thee. De VITA-groep is voorstander van gezonde leefstijl waaronder gezond bewegen en gezonde voeding. Vandaar dat gezondheidsmakelaar Barbara de Meijer van de GGD Gelderland-Zuid namens de initiatiefgroep Maas en Waal in Beweging het estafettestokje aan hen heeft overgedragen. Hiermee nemen zij het estafettestokje over van het primair onderwijs. Verschillende scholen besteden tijdens de maanden waarin Giro en 4-Daagse de regio bezoeken, extra aandacht aan bewegen en gezonde lunch.