Kasteel Leeuwenburg stond in Boven-Leeuwen
Kasteel Leeuwenburg stond in Boven-Leeuwen

Expositie Vroege kastelen tussen Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Het Land Tussen Maas en Waal kent een lange en bewogen geschiedenis. In die geschiedenis werden in het rivierengebied verschillende kastelen en adellijke huizen gebouwd. Een impressie van die, meestal verloren, kastelen is te zien tijdens de expositie 'Vroege kastelen tussen Maas en Waal' in het gemeentehuis van West Maas en Waal.

Ons gebied was van belang vanwege de grote rivieren en de vruchtbare kleigronden. Toen na het jaar 925 de Duitse keizers de macht over het gebied kregen, werd er vooral aan de oostkant ontwikkeld. Daar was voldoende grond en waren voldoende mensen om domeinen op te zetten. Het strak geleide domein was in die tijd economisch gezien de enige levensvatbare bestaansvorm. Horige boeren deden het werk. De keizer en de bisschoppen stelden daar beheerders of ministerialen aan. Om hun gezag te laten gelden werd de beheerders al toegestaan versterkingen te bouwen. De vrije ridders deden dat op eigen initiatief. Dat waren de vroegste vormen van de latere kastelen.

Van maandag 4 juli tot en met eind september zijn de verschillende kastelen, op zeven panelen, te zien in het gemeentehuis van West Maas en Waal aan de Dijkstraat 11 in Beneden Leeuwen. De expositie is voor iedereen toegankelijk op maandagen tussen 08.30 en 19.00 uur, dinsdagen, woensdagen en donderdagen tussen 08.30 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 08.30 en 13.00 uur.